Dilekçe bir istek, şikâyet, ihtiyaç veya bir resmi kuruluşa herhangi bir konu hakkında bilgi vermek üzere yazılan resmi yazılardır. Resmi kuruluşlara yazılacağı gibi özel ya da tüzel kişilere de yazılabilmektedir. Her Türk vatandaşının dilekçe verme hakkı bulunmaktadır ve bu hak anayasa ile korunmaktadır. Dilekçe yazmak alelade bir iş değildir, belirli kuralları vardır ve her dilekçede bu kurallara uyum gözetilir.
Dilekçe yazmaya başlamadan önce çizgisiz bir A4 kâğıdı alınmalıdır. Bu kâğıdın yalnızca bir yüzü kullanmalıdır. Dilekçenin uzunluğu 1 sayfadan fazla sürse dahi arka taraf kullanılmamalı, bir başka sayfaya geçilmelidir. Dilekçeler bilgisayarda da yazılabileceği gibi genellikle el yazısı daha çok tercih edilmektedir. El yazısı tercih edilecek ise mutlaka tükenmez ya da dolma kalem kullanılmalı ve bu kalemlerin rengi siyah ya da mavi olmalıdır. Dilekçede ele almak istediğiniz konu her ne ise mutlaka o konuyu açık, net ve dolaysız bir şekilde anlatmalısınız. Örneğin 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler için dayanışma aidatı dilekçesi yazılacak ise mutlaka sade bir üslup kullanılmalı, resmi bir dille hitap edilmelidir. Dilekçeye girişte hangi kuruma yazıyorsanız öncelikle o kurum için sayfayı ortalayarak bir hitap cümlesi yazmalısınız. Örneğin “Ankara Karayolları 4. Bölge Müdürlüğüne” şeklinde bir hitap cümlesi ideal olacaktır.
Ardından dilekçeyi yazmaya başlayabilirsiniz. Paragrafa başlarken talebinizi anayasa maddeleri ile de destekleyebilirsiniz. İlgili anayasayı belirttikten sonra “yukarıda geçen ilgili kanunun gereğince dayanışma aidatı ödeyerek mevcut Toplu İş Sözleşmesinden faydalandırılmam hususunda bilgilerinizi ve gereğinin yapılmasını arz ederim” demeniz sorunu ve talebi açıklamanız için yeterli olacaktır. Dilekçenin özü yazıldıktan sonra geriye dilekçeye ek bilgiler eklemek kalacaktır. Dilekçe yazıldıktan sonra paragraf sonunun sağ alt kısmına dilekçenin yazıldığı günün tarih bilgisi eklenmelidir. Altına ise “saygılarımla” şeklinde bir ifade ekleyerek (tercihen) TC kimlik numarası bilgisi, ad, soy ad, telefon numarası, adres bilgisi, çalışılan birim ve ıslak imza eklenmelidir.