DilekceHocasi.com Amblem
Dilekçe Hocası / Dava Dilekçesi Örneği / Adli Kontrol Kararının Kaldırılması Talebi Dilekçe Örneği

Adli Kontrol Kararının Kaldırılması Talebi Dilekçe Örneği

Mart 7, 2021 0 3.017

Adli kontrol uygulaması, kişilerin özgürlüklerinden yoksun kalmadan denetim altına alınması sağlanmaktadır. Böylece kişilerin sosyal durumlarının ve ekonomik koşullarının en az şekilde etkilenmesi hedeflenmiştir. Bu uygulama ile oluşabilecek zararların önüne geçilmesi amaç edinilmiştir. Adli kontrol uygulaması Türk hukuk sistemine yakın bir zamanda girmiştir. 5271 sayılı Türk ceza kanunun 109 taksim 3 maddesinde hangi durumlarda adli kontrol tedbirlerinin alınacağı belirtilmiştir. Uygulama ile haksız tutuklamaların önüne geçilmek amaçlanmıştır. Örneğin hakkında tutuklama kararı verilen bir kişinin daha sonra ilerleyen zamanlarda suçsuz olduğu anlaşıldığında mağduriyetini biraz da olsa önlemek için adli kontrol hükümleri uygulaması başlamıştır. Cumhuriyet savcısı adli kontrol karar uygulamasını talep edebilir. Bu talebi doğrultusunda sulh ceza hâkimi bunu değerlendirir. Kararı değerlendirdikten sonra da adli kontrol kararı uygulanabilir.

DİKKAT!  Veraset ilamı dilekçe örneği

Sulh ceza hakimliği adli kontrol kararının uygulanmasına karar verirse bunun nasıl uygulanacağı ve uygulama şekilleri kararda gösterilir. Bununla birlikte, bazı verilen kararlarda adli kontrol kararının uygulanma suresi de belirtilir. Sulh ceza hakimliği dava açılıncaya kadar adli kontrol uygulamasına karar verebilir. Adli kontrol kararlarının içerisinde belirli günlerde ve belirli saatlerde belirtilen yerlerde imza atma zorunluluğu, yurtdışına çıkış yasağı, belirtilen yerlere gidilmemesi, bazı konularda güvence verilmesi gibi uygulamalar vardır. İlgili mahkeme ya da sulh ceza hakimliği bu kararlardan birinin ya da birkaçının birlikte uygulanmasına karar vermeye yetkilidir. Örnek verecek olursak aynı kişi hakkında hem yurt dışı yasağı kararı verilebilir hem de belirli saatlerde belirli günlerde belirli bir yere giderek imza atma şartı konulabilir.

DİKKAT!  Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesi Nedir?

Adli Kontrol Kararının Kaldırılması Nereden Talep Edilir?

Kişiler, haklarında adli kontrol kararı verildi ise bu kararının kaldırılmasını ya da değiştirilmesini talep etme hakkına sahiptir. Eğer dosyalar soruşturma aşamasında ise sulh ceza hâkimi ya da cumhuriyet savcılığına başvurulur. Eğer dava açılmış ise o zaman asıl mahkemeden kararın kaldırılması talep edilmelidir. Adli kontrol kararının kaldırılması da mahkemenin kararına bağlıdır. Adli kontrol kararına itiraz süresi 7 gündür.

Adli kontrol kararının kaldırılması talebi dilekçe örneği üzerinde taleplere uygun gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Dilekçede mutlaka somut olaylara yer verilmelidir. Deliller gösterilmelidir. Dilekçede gereksiz konulara yer vermekten kaçınılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir