DilekceHocasi.com Amblem
Dilekçe Hocası / Genel / Aile Konutu Şerhi Dilekçe Örneği

Aile Konutu Şerhi Dilekçe Örneği

Aralık 13, 2021 0 3.371

Evlilik birliği içerisinde ortak hayatın devam ettirildiği konut aile konutu sayılır. Bu konutun kira kontratının hangi eş tarafından yapıldığının veya evin kimin üzerine olduğunun bir önemi yoktur. Ev üzerine olmayan eş evin tapu kaydına aile konutu şerhi konulması talebi ile mahkemeye başvurabilir.

Mahkeme öncelikle tarafların evli olup olmadığını, tarafların evlilik birliği içerisinde birlikte yaşayıp yaşamadığını, daha sonra talep dilekçesinde yer alan evin aile konutu olarak kullanılıp kullanılmadığını tespit eder. Bunu yaparken nüfus kayıtlarını inceler ve tarafların ikamet adreslerini inceler.

Eğer talep dilekçesinde belirtilen adres ile tarafların ikamet adresi aynı adres ise konutun üzerine aile konutu şerhi konulur. Bu durumda ev diğer eşin rızası olmadan başkasına satılamaz. Kira kontratı tek tarafları olarak sonlandırılamaz.

DİKKAT!  Vergi Hukuku Dilekçe Örneği

Aile konutu şerhi konulması talebinin bir avukat yardımı ile yapılması sonuç alma şansını güçlendirecektir. Aile konutu şerhi konulması için Ankara aile mahkemesine başvuru yapmak gerekir. Ankara’da 11 tane aile mahkemesi olduğunu bu mahkemeler arasında ki iş bölümü hukuk tevzi bürosunda belirlenir.

Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?

Aile konutu şerhi konulması için aile mahkemesinde bir dava açılması gerekir. Bu dava evlilik birliğinin sürdüğü yerdeki mahkemede açılır. Örneğin Çankaya’da ikamet eden birisi bu davayı Ankara aile mahkemesinde açmalıdır. Bu davada tarafların evli olduğu ve üstüne şerh konulması istenen konutta ikamet ettiklerinin ispatlamaları yeterlidir. Aile mahkemesi aile konutu şerhi konulması talebini inceledikten sonra eğer şartları uygunsa davanın kabulüne karar verir. Eğer bu dava bir boşanma avukatı yardımı ile açılmışsa davanın kabul edilmesi durumunda karşı taraf yargılama giderleri ve avukatlık ücretini ödemek zorunda kalır.

DİKKAT!  KYK Nakil Dilekçesi

Aile Konutu Şerhi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Aile konutu tapu iptali davası, eşler arasında yapılan borçlanma sebebiyle başvurulan bir davadır. Aile konutu şerhi davası için dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Eşler tarafından aile konutu olarak seçilmiş konutun tapu müdürlüklerine başvurularak aile konutu şerhi olması için aşağıdaki evrakların götürülmesi gerekmektedir:

Konutun aile konutu olduğu ispatlayan muhtarlıktan alınan belgeler,

Nüfus müdürlüğünden temin edilmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örnekleri,

Çeşitli durumlarda aile konutu konusunda çekişme söz konusu olduğunda Aile Mahkemesi’ne dilekçe ile başvurmak ve mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir