CMK’ya göre sanık durumundaki bir kişi, mahkeme devam ederken suçun şüphelisi konumundadır. Sanık demek suçlanan kişi olduğundan dolayı mahkeme sürecinde bazı hak ve imkanlara sahiptir. Bir suçun yargılanmasında sanık merkezdir. Peki dava devam ederken yani sanık mahkemeye gelmezse bu durumda ne olur?
Bir cezanın yargılaması yapılırken iddianame, sanığı okunur. Sanık gönderilen tebligatta duruşmaya eğer ki bir mazeret belirtmeden gelmezse bu durumda zorla getirileceği belirtilir. Sanığın duruşmaya katılmamak için geçerli bir mazereti varsa bu durumu dilekçe ile bildirmesi gerekir. Mesela sanık şu an askerlik görevini yerine getiriyorsa ya da duruşma günü il dışında olacaksa bunu bir dilekçe hazırlayarak mahkemeye bildirebilir. Sanığın mazeretinin mutlaka somut bir şekilde belirtilmesi gerekir. Eğer ki mahkeme bu mazereti kabul ederse bu durumda mahkeme için yeni bir gün belirlenir ve o gün sanığa tekrar tebliğ edilir.
Sanık çağrıldığı duruşmaya mazeretsiz olarak katılmaz ise hakkında zorla getirme emri düzenlenir. Zorla getirme emri sanığın yaşamakta olduğu bölgedeki emniyet ya da jandarma birimlerine gönderilir. Bu birimler duruşma günü sanığı arayarak belirtilen günde duruşma salonu önünde hazır olmasını sanığa bildirir.
Sanık mahkemeye zorla getirilme kararına rağmen halen mahkemeye gelmeyi kabul etmezse bu durumda hakkında yakalama kararı çıkarılarak yakalandığı yerden alınarak zorla getirilir. Bu işlem emniyet ve diğer kolluk güçleri tarafından yapılır.
Eğer yakalama kararı çıkarılan sanık mesai saatleri dışında yani mahkemelerin çalışma saati dışında yakalanırsa mahkemeye çıkarılacağı saate kadar emniyet ya da jandarma biriminde tutulur.
Yakalama emri üzerine sanığı yakalayan görevliler sanığı en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarır. Yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılamıyorsa, aynı süre içinde yakalandığı yer adliyesinde, mevcut değil ise en yakın adliyede kurulu sesli ve görüntülü iletişim sisteminin kullanılması suretiyle yetkili hâkim veya mahkeme tarafından bu kişinin sorgusu yapılır veya ifadesi alınır.
Askerlikle alakası olan kişilerin yanı sanığın askerde olması demek duruşmaya istese de katılamayacağı anlamına gelecektir ve mahkemeler bu durumu olumlu bir mazeret olarak kabul eder.
Aşağıda paylaştığımız dilekçe ise mahkemeye verilmek için örnek olarak hazırlanmıştır.