Evlilik birliği olmadan dünyaya gelmiş olan bir çocuğun babasıyla soy bağının kurulması amacıyla babalık davası açılabilir. Babalık davasını açmak yalnızca anne ve çocuğa tanınmış bir haktır. Çocuğun yetişkin olmaması durumunda ise kendisini temsil kayyımı atanır ve daha sonrasında kayyım aracılığı ile davanın açılması sağlanır.
Annenin baba hakkında dava açması doğumdan itibaren 1 yıl geçerlidir. 1 yıl sonrasında ise bu hak düşer. Bu süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan nedenler varsa bunun ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde davanın açılması sağlanır.
Bir anne dava açarken şunları talep edebilir;
Babalık davası açılırken başvuru bir dilekçe ile yapılmaktadır. Aşağıda verdiğimiz örnek dilekçe linki indirilerek gerekli düzeltmelerin yapılması halinde ilgili kurumlara verilebilir. Babalık davası sürecinin daha iyi yürütülebilmesi için bir avukatla görüşmek ve destek almak doğru olacaktır. Çünkü bu süreç ne kadar profesyonel bir şekilde idare ettirilebilirse hem anne hem de çocuğun hak kayıpları ortadan kalkmış olacaktır. Doğru kullanılmayan haklar beraberinde ilerisi için daha büyük problemlere neden olabilir.
Babalık davası yalnız maddi değil aynı zamanda manevi olarak da ciddi bir süreçtir. Bu süreç içerisinde anne ve çocuğun psikolojisinde önemli değişimler meydana gelmiş olacaktır.