Askerlik çağına gelmiş olan her Türk erkeği, askere gitmek zorundadır. Ancak askerliğin ertelenmesi gereken bazı durumlar vardır. bu durumlarda ise neden askere gitmediğinizi belgeleyebiliyorsanız o zaman bir süre daha askerliğinizi erteleyebilirsiniz. Ancak burada askerliğin hangi şartlarda ertelenebileceğini de bilmeniz gerekiyor. Yani canınız istedi diye askere gitmemezlik ya da erteleme yapamazsınız.
Askerlikle ilgili kullanılan birçok terim vardır bakaya da bu terimlerden bir tanesidir. Askerlik zamanı gelmiş olan kişiler zamanında askerlik şubesine teslim olmazlarsa bu durumda bakaya konumuna düşer. Elbette bakaya kalmış olmanın bazı yaptırımlar olacaktır. Bunlara geçmeden önce isterseniz bakaya kalmak tam olarak nedir? Bunu inceleyerek başlayalım.
Bakaya kalmak askerlikle ilgili kullanılan bir terimdir ve yoklama kaçağı ile arasında fark bulunur. İnsanlar genelde bakaya ile yoklama kaçağını aynı şey diye düşünür, fakat öyle değildir. Yoklama kaçağı demek askerlik yaşına geldiği halde yoklamasını yaptırmayan kişilere denir. Bakaya ise askerlik yoklamasını yaptırdığı halde askere gitmesi için engel olmamasına rağmen kendisine verilen tarihlerde teslim olmamayı ifade eder. Yeni yasalara göre yoklama kaçağı ya da bakaya kalmış olan kişilerin bedelli askerlik hakları da iptal edilmiş olur. Bunun içinde bakaya kalmak aslında bazı riskleri de kabullenmek anlamına gelir.
Askere gitmek için askere elverişli raporun olması gerekir. Dolayısıyla bu raporda yoklama esnasındaki muayeneyle yapılır. Askerlik için herhangi bir engel bulunmuyorsa bu durumda mutlaka askerlik için gitmeleri gerekir. Bazı bakaya durumlarında ise mazeret söz konusu olabilir.
Bakaya kalmayla ilgili mazeret arasında ölüm ya da sağlık problemleri vardır. Böyle durumların belgelenmesi halinde herhangi bir yaptırım uygulanmaz ve bir sonraki askere sevk tarihinde yeniden askere kabul edilir. Ancak bu mazeretlerin de mutlak suretle askerlik şubesine bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde ceza yaptırımından kurtulmak mümkün değildir.