Meltem KURUDERE :
Yaklaşık 7 ay önce çok severek evlendiğim eşimden ayrılmak istiyorum. Kendisiyle durumu konuştuk ancak mal paylaşımı konusunda anlaşmazlıklarımız var. Anlaşsak dahi henüz evliliğimizin 1 yılı dolmaması sebebiyle anlaşmalı ayrılık gerçekleştirilemiyormuş. Arkadaşlarım çekişmeli bir dava olacağını söyledi. Yardımcı olabilir misiniz? Bir de rica etsem çekişmeli boşanma dava dilekçesi paylaşabilir misiniz?
Meltem Kurudere Hoşgeldin;
Ne yazık ki ülkemizin genel problemi evlilikler ve ayrılıklar. Şimdi sana çekişmeli boşanma davaları ile ilgili bilgiler vereceğim. Eğer farklı bir ayrılma durumunuz var ise diğer boşanma dilekçesi örneği sayfasını da incelemeni öneriyorum. Öncelikle kendine alanında uzman bir avukat ayarlamanı öneririm. Şimdi sırasıyla detayları paylaşıyorum
Evli çiftlerin herhangi bir durumdan dolayı ayrılma konusunda ortak noktada buluşamaması davasına denir. Ayrılan tarafların tazminat, nafaka yada mal varlığı paylaşımı gibi çok sayıda konunun 1 tanesinde dahi anlaşamaması halinde anlaşmalı davadan çekişmeli davaya geçiş olur.
İkinci bir seçenek, evlilikleri henüz 1 yılı doldurmamış çiftler anlaşmalı olarak ayrılamazlar. 1 yılı dolmayan kişiler bu kategoriye tabiidir.
Henüz evlilikleri 1 yılı dolmamış çiftlerin davaları, 1 yılın dolması halinde anlaşmalı boşanmaya çevrilebilir. Örnek verilmek gerekirse 8 aylık beraberliği olan çiftin davaları uzun sürebileceğinden 12 ayı geçtiğinde kendi aralarında anlaşabilirler. Hatta bir çok evlilik anlaşmalı olarak bitecekken süresi dolmadığı için anlaşmalı ayrılık davasını değerlendiremiyorlar. Bu şekilde durumlar dahilinde çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına dönüşebilir.
Eğer dava süreciniz çekişmeli ayrılık ile ilgili değilse diğer dava dilekçesi örneğine bakabilirsiniz.
Başarılı bir avukatı olan davacı yada davalının hiç bir mahkemeye katılmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Avukatı onun adına tüm işlemleri yürütür ve davalara katılır.Kısaca çekişmeli boşanma davasına katılmamak süreç yada konu ile ilgili çok büyük değişikliklere yol açmaz
Ancak davalı veya davacının hem avukatı yok hem de kendisi duruşmaya katılmıyorsa karşı taraf için büyük avantaj doğacaktır. Özellikle davalı kişinin avukatı yoksa mutlaka mahkemelere katılmasını öneriyoruz. Aksi taktirde bir çok konu aleyhine doğru işleyecektir.
Bu konu çekişmeli boşanmanın en önemli detayıdır. Zaten ayrılıkların neredeyse tamamında mal varlığı paylaşımında problem çıkmaktadır. Çıkmasaydı zaten çiftler anlaşarak boşanılırdı. Aşağıdaki listenin tamamı maddi durum incelemesine tabiidir.
Yanlış sayfaya geldiğinizi düşünüyorsanız ve dilekçe örneği arıyorsanız. Diğer dilekçelerimizi de inceleyebilirsiniz. Bulamadığınız dilekçe olursa da ulaşırsanız yardımcı oluruz 🙂
Çekişmeli boşanma dava dilekçesi örneği arıyorsanız eğer doğru yerdesiniz. Ayrıca çekişmeli ayrılıklar ile ilgili diğer detaylarda burada
Bir tanık aracılığı ile sanırım evlilik daha kolay bir şekilde bitebiliyormuş. Anlaşmalı seçeneğini 1 yıl dolmadığı için hiçbir şekilde kullanamadık. Aslında bir süre daha beklesek 1 yılı tamamlamış olacağız. Ancak artık ne dayanacak sabrım ne de bekleyecek gücüm kaldı. Gerçi 1 yılı tamamlasak bile anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi ihtimali hiç yok. Çünkü ikimiz de paylaşım konusunda anlaşamıyoruz.
Meltem KURUDERE Merhaba ;
Sanırım yorumu yanlış yazdın. Kimse kendi isteğiyle anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesini istemez. Senin istediğin sanırım hızlıca gerekli anlaşmayı yapmak. En hızlı ayrılma şekli anlaşarak olmalıdır. Bir Konuda dahi anlaşamasanız bile hiçbir şekilde anlaşmalı ayrılık mümkün değildir.