Dolandırıcılık suçu, failin hileli davranışlar ile birini aldatıp kandırarak mağdur edilmesidir. Bu suçta, mağdur tarafın rızası söz konusudur ancak dolandırılan kişi bu rızayı irade sakatlığı altında göstermiştir. Yani aslında dolandırıcılık mağduru olan kişinin rıza göstermesi, failin hileli davranışlarından ötürüdür. Dolandırılan taraf yani mağdur kişi, iradesinin sakatlandığını ispat etmek zorundadır. İspat edilmeyen yani delili olmadan yapılan savcılık şikayetleri için genellikle kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıkmaktadır. Dolandırıcılık mağduru olan kişi dolandırıldığını karakola veya savcılığa bildirerek suç duyurusunda bulunabilir. Peki dolandırıcılık suçu dilekçesi nedir ve nasıl yazılır?
Öncelikle dolandırıcılık suçu dilekçesi yazılırken sayfanın en üst kısmını ortalayarak ilgili makama bir hitap cümlesi kurmalısınız. Ardından hemen alt kısma; müşteki bilgisi, vekil bilgisi, şüpheli şahsın ismi soy ismi ve dilekçenin konusu yazılmalıdır. Konu kısmına dolandırıcılık ve sahtecilik yazılması yeterli olacaktır. Ardından paragraf başı yapılarak “izah” başlığı atabilirsiniz. İzah kısmında öncelikle müvekkilin kim olduğundan bahsedilebilir. Yani burada şüpheli sahsın, suça konu olan şirketin ne olduğu açıkça belirtilmelidir. İzah kısmını dilediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Ancak yine de konunun özünden çok uzaklaşılmamalı, tüm süreçten ana hatları ile söz edilmelidir. İzah kısmı tamamlandıktan sonra “deliller” şeklinde bir başlık atabilir ve olaya ilişkin delillerin neler olduğu yazılabilir. Örneğin; tanık, ödeme belgesi, üyelik yazısı, sözleşme ya da yasal yollarla elde edilmiş her türlü kanıt.
Söz konusu şikâyete ilişkin tanıklar mevcut ise tanıkların kimler olduğundan da bahsedilebilir. Dilekçenin sonuç kısmına ise şöyle kısa bir paragraf yazmanız yeterince açıklayıcı olacaktır. “Yukarıda izah edilen ve belirli nedenler ile eylemlerde bulunan şüphelinin Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca cezalandırması için kamu adına dava açılmasını vekaleten arz ve talep ederiz.” Tüm bunlar yazıldıktan sonra dilekçeye ek olarak bazı belgeler eklenebilir. Bunlar; vekaletname belgesi, ilgi markanın işletme belgesi, sözleşme metni gibi… Kısaca dolandırıcılık suçu dilekçesi bu şekilde kaleme alınmaktadır. Dilekçe yazarken delilinizin olması ve resmi bir dil kullanmanız oldukça önemli olacaktır.