E-Fatura işlem yetkisi kapsamında ihracat e fatura portal giriş sistemi yetkileri için genelge ile ilgili duyurular yapılmıştır. T.C Gümrük ve Ticaret bakanlığı tarafından 2017/7 sayılı genelge ile yayınlanan duyuruya göre; yetkisi bulunan mükellefler ile birlikte diğer mükellefler e-fatura portal sistemini kullanabilmek ve e-fatura sistemine girebilmek için 7.7 2017 tarihine kadar gümrük idaresine uygun olan yetkinliğin alınması için başvuru yapması gerekmektedir. Eğer bunun için dilekçe ile başvuru yapmazsa sadece 2 profil yetkisine dayalı olarak sisteme giriş yapabileceklerdir. Bu iki profil yetkisi şunlardır:
01/01/2017 tarihi itibariyle E-fatura mükellefi olan şirketler e-fatura ihracat işlemlerini e-portal sisteminden yapmak zorundadırlar. Yapılan duyuru kapsamında, Gümrük Müşavirleri hizmet verdikleri ihracatçıların tüm ihracatla ilgili işlemlerini yapabilmek için yetkili kullanıcı şifreleriyle E fatura portalını kullanmaya devam edebileceklerdir.
E-Fatura işlem yetkisi kapsamında yapılan duyuruya göre e-portal sistemine giriş yetkisi bulunan mükellefler gümrük müdürlüğüne başvuru yapıp, E- fatura portal uygulamasını kullanabilirler. Giriş yetkisi bulunan ya da bulunmayan mükellefler bulundukları bölgedeki Gümrük Müdürlüğü’n başvurmalıdır. E-Fatura portal uygulamasına giriş yapabilmek için yetkilerin verilmesi gerekmektedir. Mükellefler kendileri için uygun olan yetkinin verilmesini talep ederek Gümrük Müdürlüğüne dilekçe yazmalıdır.
Gümrük müdürlüğüne yazılacak olan, E-Fatura İşlem Profili ve Sorgulama Profili Dilekçe Örneği yazısında e fatura işlem yetkisinin verileceği kişinin bilgileri yer almalıdır. Ayrıca dilekçede kişiye e fatura işlem yetkisinin verileceği açık ve net bir şekilde ifade edilmelidir.
E-Fatura sistemine tanımlı olan ticari işletmeler, portala E-Fatura bilgilerinin içeriğini girerler. Portala girmek için E-Fatura sistemine uygun olan yazılım programlarının kullanılması gerekmektedir. Böylece şirketler E-portal sistemi üzerinden elektronik fatura oluşturmuş olurlar. Oluşturulan elektronik belge, GİB sistemi üzerinden ve elektronik olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gider. Bakanlık sistemi içinde oldukça kısa bir süre içinde faturanın denetimi ve kontrolü yapılır. Fatura kontrolü sonucunda uygunsa o zaman fatura onaylanmış olur.