Pınar AYDIN :
Merhabalar, bir rahatsızlığımdan dolayı engelli raporu almak istiyorum. Bunun ile ilgili işlem sırasını çok bilmiyorum. Bu konuda detaylı bir anlatım yapabilirseniz çok sevinirim. Bir de arkadaşlarıma sorduğumda sanırım bizden engelli raporu başvuru dilekçesi isteyeceklerini söylediler. Başvuru için teslim edebileceğim örnek bir yazı da paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Pınar AYDIN Merhaba;
Bildiğim kadarıyla müracaat ettiğiniz hastaneden sizlere dilekçe örneği veriliyor. Ancak yine de ben siz örnek olması açısından paylaşacağım. Bununla birlikte hangi evraklara ihtiyacınız olacağı ve nasıl başvuru yapacağınızı sırasıyla aktaracağım.
Alınacak raporun yüzde 40 ve üzeri olması gerekmektedir. Aksi takdirde özellikle iş hayatında herhangi bir ayrıcalık elde edilemez.
Özürlü raporu alabilmek için ikametinizin bulunduğu ilin devlet hastanesine başvuruda bulunmanız gereklidir. Başvuru sonrasında rapor için bazı doktorlar sizleri muayene ederler. Muayene işlemi bittiğinde sağlık kurulu heyeti karar verip sizlere teslim edecektir. Yazımızın başında dediğimiz gibi bu kurul kişinin yüzde kaç engelli olduğunu belirleyecektir.
Sağlık kuruluna gittiğinizde sizden bazı evraklar istenecektir. Bu evrakları eksiksiz tamamlamanız gerekmektedir. Zaten sizden toplamda 3 farklı şey istenir
Sağlık kurulu ne kadar sürede rapora onay verir?
Başvuruyu yaptığınız hastanede sorup öğrenebilirsiniz. Bu raporların dağılımı sadece belirli günlerde gerçekleştirilir. Her hastanenin kendine özel kuralı olduğundan günlerde de değişkenlik olabiliyor.
Engelli sağlık kuruluna göre bazı raporlar sürekli değildir. Bu nedenle üzerine geçerlilik süresi dahil edilir. Eğer kişinin engelli durumunda bir değişiklik olmayacaksa kurul tarafından sürekli olarak belgeye eklenir.
Kişi özürlü durumunda herhangi bir değişiklik olduğunu düşünüyorsa talep doğrultusunda tekrar başvuru yapıp muayene ye girebilir. Bu sayede belge üzerinde değişiklikler yapılabilir
Son durumda kurul heyeti tarafından kişinin özrünün belirli bir süre olduğuna kadar vermesi halinde belgeye bir geçerlilik süresi verilir. Geçerlilik süresi bittiği takdirde tekrardan muayeneye girilebilir.
Engelli raporu başvuru dilekçesinin nasıl yazıldığını ve nereye, nasıl şartlarda teslim edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bazı hastaneler yazıyı isteyebiliyor