Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince arazi, arsa ve binalar için ödenen bir vergi çeşididir. Bu tarz taşınmazlara sahip olanlar emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödeyecekler bulunduğu şehrin belediyesine, emlak servisine müracaat etmelidir. Gayrimenkul bildirimi için ilgili kuruma başvuran mükellefler her bir taşınmazı için ayrı bir bilgi formu doldurmak zorundadır. Emlak bildirim formları ilgi belediyelerden talep edilerek temin edilebilmektedir.
Emlak vergisinde engellilere sağlanan vergi avantajı 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununca düzenlenmiştir. İlgili kanunun birinci fıkrasında emlak vergisi oranına yer verilmiştir. İkinci fıkrasında ise Bakanlar Kuruluna sosyal nitelikli durumları dikkate alarak emlak vergisi oranında değişikliğe gidebilme yetkisi tanınmıştır. Engelli bireylerin emlak vergisi indiriminden yararlanabilmeleri için dilekçe vermesi gerekebilir. Peki engelliler için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi bildirim dilekçe örneği nasıl yazılır?
Dilekçe yazmaya başlamadan önce ilk olarak çizgisiz bir A4 kâğıdı temin etmelisiniz. Sayfanın üst kısmından yaklaşık 3 cm kadar boşluk bıraktıktan sonra “… Belediye Başkanlığına” şeklinde bir hitap cümlesi girilmelidir. Ardından bir paragraf girişi yapmalı ve talebinizi açık bir dille kaleme almalısınız. “Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesi uyarınca aşağıda açıklanmış olan taşınmazıma indirimli bina vergisi oranının tanınmasını talep etmekteyim. Türkiye sınırları içerisinde içinde hisseli ya da tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü … geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamakta olup bu mesken muayyen zamanlarda dinleme amacıyla değil daimî olarak kullanılmaktadır. Bu bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.” şeklinde bir paragraf yazmanız oldukça yeterli ve etkili olacaktır. Metin içeriği elbette duruma göre değişebilir. Ancak kullanılması gereken üslup genel itibariyle bu şekilde olmalıdır.
Paragraf kısmı tamamlandıktan sonra kâğıdın sol alt kısmına adres ve iletişim bilgileri, sağ alt kısmına ise mükellefin ad, soy ad bilgileri ve imzası atılmalıdır. Ayrıca gayrimenkulün sicil numarası, mahallesi, cadde bilgisi, ada ve parsel numaraları da eklenmelidir. Ek olarak ise; engelli kimlik kartı fotokopisi, sağlık kurulu raporu fotokopisi sunulmalıdır.