Fuzuli işgal bir kişiye ait taşınmaza bir başkasının mal sahibinden izin almadan kendiliğinden izinsiz bir şekilde girip yaşamasına denilmektedir. Sahibinden izin alınmadan ne şart yada koşulda olursa olsun sahibinin rızası alınmadan yapılan işgaller cezaya tabidir. İşgalin yapıldığının mal sahibi tarafından öğrenildiği tarih den başlayarak 60 gün süre boyunca yetkili makamlara başvuru yapılabilme hakkı bulunmaktadır. 1 yılı aştıktan sonra yapılan başvurular geçersiz sayılmaktadır. Vali, vali yardımcısı ve kaymakam tarafından gerektiğinde yapılan başvurulara karar niteliğinde cevap verebilme hakkı bulunmaktadır. Bu yol dışında sulh hukuk mahkemeleri de başvuru halinde bu konu ile ilgili karar verme mercilerindendir. Yapılan başvurularda fuzuli işgal yapan işgalci kişi hakkında işgal süresi boyunca maddi tazminat da talep edilebilme hakkı bulunmaktadır.
Dilekçe yazılırken en önemli unsur hitap edilecek kurumdur. Eğer bir ilçede yaşanıyorsa bulunduğunuz ilçenin en yüksek mülki amiri olan kaymakamlık makamına bu konu ile ilgili talepte bulunabilirsiniz. Dilekçeye başlarken bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına hitap ederek dilekçeye başlanması gerekmektedir. Daha sonra dilekçe yazan şikayetçi kişinin sırasıyla adı ve soyadı, T.C kimlik numarası ve açık şekilde adresi yazılmalıdır. Bir alt satıra şikayetçi olduğunuz işgalci konumundaki şahsa ait ad soyadı, T.C kimlik numarası ve açık şekilde şahsın adresi de yazılmalıdır. Daha sonra dilekçede en önemli unsur olan fuzuli işgal olayının başladığı tarih ve taşınmaz sahibi şahsın bu olayı öğrendiği tarih açık şekilde yazılmalıdır. Olayın yaşandığı dilekçeye konu olan taşınmaza ait adresi, bulunduğu il, bulunduğu ilçe, mahalle, ada numarası ve parsel numarası yazılmalıdır. Bu işlem tamamlandıktan sonra açıklama kısmına geçerek burada şahsınıza ait taşınmazın rızanız dışında işgale uğradığını ve taşınmazınızın tahliyesini talep ettiğiniz halde bunun gerçekleşmediğini bu konu ile ilgili yasadan faydalanarak haklarınızın size teslim edilmesini talep ettiğinizi beyan etmeniz gerekmektedir.
Dilekçe tamamlandıktan sonra eklemeniz gereken taşınmaza ait tapu senedinin fotokopisini, nüfus cüzdanı fotokopisini ve başvurunken harç ödemesi yapılmışsa bunların belgesi eklenerek ad, soyad ve imza atılarak teslim edilmelidir.
Fuzuli işgal, kelime anlamı olarak kişi veya kişilerin taşınmazlarını izni olmadan işgal edilmesi durumudur. Fuzuli işgali yapan kişiye ise fuzuli şagil adı verilmektedir. Fuzuli işgal kaymakamlık dilekçesi, taşınmaz ihlali olduğu durumlarda gereklidir. Sulh hukuk mahkemeleri tarafından şagil ve taşınmazı ihlal edilen davası yürütülür. Mahkeme için belirli şartlar vardır, taşınmaz işgali öncesinde mal zilyetliğine gerçekleştirilen tecavüz ya da herhangi bir müdahale varsa ilk 60 gün içerisinde idari makamlara başvurulmalıdır. Başvuru için gerekli olan işgal dilekçesidir, hak talebi ve gereğinin yapılması için önemlidir. Taşınmaz ihlali söz konusu olduğu durumlarda ilçelerde söz sahibi olan kişiler kaymakamlardır. Merkez ilçelerinde bu durum kaymakamlık tarafından yürütülür, iller baz alındığında vali veya vali yardımcıları yürütme görevini almaktadır.
Fuzuli işgal kaymakamlık dilekçe örneği, yazılacak işgal dilekçeleri için önemlidir. Yazılacak dilekçede bulunması gereken durumlar vardır ve eksik olduğu takdir de dilekçe kabul görmez. Dilekçe yazmak için, kira veya kiracı taşınmazı ihlali, hak ihlali gibi olaylar söz konusudur. Dilekçenin öncelikle hangi ilin mahkemesine yazılacağı önemlidir. Dilekçenin başlık ya da başlama şekli …SULH HUKUK MAHKEMESİNE şeklinde olmalıdır. Daha sonra alt kısmında davacı ve davalının bilgileri verilmelidir. Davacının adı, soyadı, TC numarası ve açık adresi yazıldıktan sonra aynı şekilde davalının da adı, soyadı, TC numarası ve son olarak da açık adresi eklenmelidir. Bütün bu bilgiler kâğıt da sol tarafa gelecek biçimde yazılmalıdır, yine sol tarafa bu bilgilerin altına davanın neden açıldığı yani davanın konusu yazılır. Fuzuli işgal nedeniyle kaymakamlık dilekçesi hangi olay sonucu yazılıyorsa olay konu kısmında belirtilmelidir.
Fuzuli işgal kaymakamlık dilekçesi örneği yazılırken, açıklamalar kısmına mutlaka dikkat edilmelidir. Dilekçe başında bilgiler verilir konu belirtilir ve ardından konu açıklamalar adında maddeler halinde özetlenir. Dilekçe sonunda ise Hukuki nedenler, Hukuki deliller, sonuç ve istemler belirtilerek o günün tarihi atılır. En sonda davası isim soy ismi yazılır ve ıslak imzası bitirilir.