DilekceHocasi.com Amblem
Dilekçe Hocası / Genel / Hakaret Suç Duyurusu Dilekçe Örneği

Hakaret Suç Duyurusu Dilekçe Örneği

Aralık 25, 2021 0 5.209

İnsanların özlük haklarının korunması ve başkaları tarafından küçük düşürücü ya da alay edici bir tutum içerisinde bunulması doğru olmadığı gibi yasal bazı engellemelerle de mümkün olmaktan çıkarılmıştır. Yani hiç kimse bir başkasına hakaret edemez, kötü söz söyleyemez veya fiziksel şiddet kullanamaz. Eğer bu şekilde bir hakkı olduğunu düşünerek hareket ederse bu durumda olası alacağı cezaya da razı olmak durumundadır. Aşağıda bahsedeceğimiz hakaret suç duyurusu dilekçesi de bu konu hakkında suç duyurusunda bulunmak isteyenlerin savcılığa vermesi gereken zorunlu bir belgedir.

Hakaret suç duyurusu savcılığa verilen bir tür dilekçedir. Dilekçenin amacı suçtan mağdur olan tarafın, yaşadığı bu mağduriyeti savcılığa bildirmesi ve söz konusu haksızlık karşısında adalet bulmasıdır. Mağdur tarafın ya da suçtan zarar gören tarafın hazırladığı hakaret suç duyurusu dilekçesi savcılığa sunulması ile bir hazırlık numarası alınır. Savcılığa şikâyet duyurusunda bulunabilmenin bir diğer yolu sözlü olsa da uygulamada genellikle şikayetler yalnızca yazılı şekilde alınmaktadır. Savcılığa yazılı bir suç duyurusunda bulunulduktan sonra cumhuriyet savcılığı bir soruşturma başlatacak, varsa deliller toplanacak, yeterli şüphe varsa dilekçeye konu olan kişiler hakkında iddianame düzenlenecek ve kamu davası açılacaktır.

DİKKAT!  Hastane Şikayet Dilekçesi Örneği

Hakaret suç duyurusu dilekçesi yazarken bazı hususlara dikkat etmekte yarar vardır. Öncelikle savcılığa şikâyet dilekçesi yazılacak ise şikâyet dilekçesinde şikâyette bulunan kişinin kimlik bilgileri, iletişim bilgileri yer almalı ve ayrıca şikâyet edilen şüphelinin de bu gibi bilgileri yer almalıdır. Buna ek olarak şikâyet dilekçesinde suçun işlendiği yani gerçekleştiği tarih de bulunmalıdır. Suçun gerçekleştiği tarihin yazılması, şikâyete konu olan suçun takibi açısından oldukça önem arz etmektedir. Çünkü soruşturmanın ve kovuşturmanın şikâyete bağlı olan suçlarda suçun ve suçlunun öğrenilmesinden itibaren altı aydır. Şikâyete suç tarihi eklendikten sonra suçun nasıl gerçekleştiği, ne şartlar altında gerçekleştiği ayrıntılı olarak anlatılmalı ve eğer varsa deliller de sunulmalıdır. Hakaret suç duyurusu dilekçesi örneği için aşağıya göz atabilirsiniz.

Öncelikle dilekçe kaleme alınırken sayfa ortalanmış halde büyük harfler ile ilgili makama bir hitap cümlesi kurulmalıdır. Örneğin “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına” şeklinde bir hitap cümlesi gayet uygun olacaktır. Ardından hemen alt kısma şikâyet eden ve edilen kişilerin bilgileri girilmelidir. Bu bilgiler ad, soy ad, TC kimlik numaraları, telefon ve ikamet bilgileridir. Ardından suçun tanımı yapılmalıdır. Dilekçe konusu hakaret olduğundan buraya hakaret, kasten yaralama, tehdit gibi unsurlar yazılabilir. Hemen altına ise suç tarihi bilgisi girilmelidir. Bu asla unutulmamalıdır. Son olarak ise suçun izahı yapılmalıdır. Burada uzatıp uzatmamak tamamen kişiye bağlıdır ancak yine de olayın özü, anlaşılır ve resmi bir üslupla yazılması en doğrusu olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir