DilekceHocasi.com Amblem
Dilekçe Hocası / Genel / Hasar Tespiti Dilekçe Örneği

Hasar Tespiti Dilekçe Örneği

Kasım 21, 2021 0 4.559

Herhangi bir nedenden, isteyerek veya istemeyerek meydana gelen bir kazadan dolayı veya doğal afet diye tabir ettiğimiz, deprem, su baskını veya buna benzer bir nedenle meydana gelecek olan hasarların tespiti amacıyla dilekçe yazılması ve dilekçe ile ilgili mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Bu yazımızda hasar tespiti sırasında yapılması gereken konularla ilgili kısaca sizlere bilgi verdikten sonra hasar tespiti yaptırılması amacıyla hazırlamış olduğumuz hasar tespiti dilekçe örneği paylaşımında bulunmaya çalışacağız.

Hasar Tespiti Halinde İlk Olarak Ne Yapılmalıdır

Genellikle trafik kazası, su baskını, doğal afetler sonucunda başvurulan bir uygulama olan hasar tespiti bunların haricinde başka nedenlerden dolayı da yapılabilir.

DİKKAT!  Ek Beyan Dilekçesi Örneği

Kazanın meydana geldiği anda yada hasarın öğrenilmesi ile birlikte, delilerin kaybolma ve karartılması da dikkate alınarak, vakit kaybedilmeden, ileride işinize yarayacak olan fotoğraf, görüntü kaydı, kaza tespit tutanağı ve buna benzer delil niteliğindeki dökümanlar temin edilerek ilgili mahkemeden hasar tespiti istenmelidir.

Hasar Tespiti Yaptırmanın Amacı ve Faydaları

Hasar tespitinin yapılması amacıyla ilgili mahkemeye başvurulması ve ilgili mahkeme tarafından bilirkişi marifeti ile yapılacak olan hasar tespiti,  ileride haklarımızı korumamız açısından en önemli delil niteliğinde olacaktır.

Hasar tespitinin yaptırılmış olması, meydana gelmiş olan hasara ilişkin karşı tarafın kusuru nedeniyle tazminat davası açılması veya sigortadan hasara ilişkin masrafın karşılanmasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca, buna benzer işlemler veya talepler daha hızlı sonuçlanacak ve ileride herhangi bir hak kaybına maruz kalınmamış olacaktır.

Hasar Tespiti Yaptırmak İçin Nereye Başvurmalıyım

Hasar tespit başvurusu,  hasarın meydana geldiği yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak yapılmalıdır. Mahkemeye hitaben yazılmış olan dilekçe ile başvuru yapılır ve dilekçeye delil olarak eklemek istediğimiz belgeler eklenir.

Hasar Tespit Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Hasar tespit dilekçesinde Tespit talebinde bulunanın; adı soyadı, T.C. kimlik numarası, Adresi, Karşı tarafın; adı soyadı ve adresi yer alır. Ayrıca tespit talebinde bulunan talebini açıkça dilekçesinde belirtmelidir ve açıklama kısmına talebini açıkça yazarak sonuç ve talep kısmını da yazarak dilekçesini tamamlamalıdır.

DİKKAT!  Adli sicil kaydının silinmesi dilekçe örneği

Hasar Tespit Dilekçesi Örneği

Sitemize örnek olarak hazırlanmış hasar tespit dilekçe örneği üzerinde gerekli uyarlamaları yaparak düzenleyebilirsiniz. İleride herhangi bir hak kaybına maruz kalmamak için dilekçe yazmadan önce bir hukukçuya danışmanız faydanıza olacaktır. Hasar tespit dilekçe örnekleri aşağıda istifadenize sunulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir