DilekceHocasi.com Amblem
Dilekçe Hocası / Genel / İade Talep Dilekçesi Örneği

İade Talep Dilekçesi Örneği

Eylül 19, 2021 0 4.818

Vergi Usul Kanununa ait 429 sıra numaralı genel tebliğ, 10 Ekim 2013 tarih ve 28791 sayılı resmî gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu tebliğe göre vergi iade talepleri bu tarihten itibaren Gelir İadesi Başkanlığı internet vergi dairesi üzerinden yani elektronik ortam üzerinden yapılmalıdır. Gelir İadesi Başkanlığı sitesinde standart elektronik dilekçeler bulunmaktadır. İadenin türü ve dayanağına göre bu farklı dilekçeler kullanılabilmektedir. Tam 15 farklı dilekçe elektronik ortamda mevcut haldedir. Ayrıca yer alan dilekçelerin ekinde, eklenmesi gereken belgelerin neler olduğunu açıklayan bir liste de yer almaktadır. İstenen belgeler de elektronik ortama yüklenmeli ancak yüklenmesi mümkün olmayan belgelerin kâğıt halinde ilgili vergi dairesine teslimi imkânı bulunmaktadır.

DİKKAT!  Veli İzin Dilekçesi Örneği, Veli İzin Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dilekçeleri mükellefler elektronik vergi dairesi şifresi kullanarak doğrudan sunabilirler. Buna ek olarak mükellefler tarafından yetkilendirilen SMMM ve YMM meslek mensupları da sunabilmektedir. Eğer bu ikinci alternatif seçilirse mükellef, yetkilendirmiş olduğu meslek mensubunun bilgilerini ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile verecektir. Bu bilgiler; ad, soy ad, TC kimlik numarası, vergi dairesi, adresi, telefon numarası, ortaklık ya da şirket olması durumunda şirketin unvanı, ruhsat numarası vb. bilgiler yer almalıdır.

İade talep dilekçesi örneği nasıl olur, bu dilekçe nasıl yazılır? Öncelikle bir A4 kağıdı alınmalı ve sayfanın üst kısmından yaklaşık 3 cm kadar boşluk bırakılmalıdır. Boşluğun ardından sayfa ortalı bir şekilde ve tüm harfler büyük olacak biçimde hitap cümlesi yazılmalıdır. Örneğin “Ankara Vergi Dairesi Müdürlüğüne” yazmanız yeterli olacaktır. Daha sonra dilekçenin konusuna geçebilirsiniz.

DİKKAT!  Gss borcu sildirme dilekçesi örneği

“İş akdimin sonlandırılması karşılığı işverenimce tarafıma … tarihinde “ek ödeme” niteliğinde bir ödeme yapılmıştır. 7162 sayılı kanunla Gelir Vergisi Kanuna eklenen 89. madde uyarınca söz konusu ödeme üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin iadesine talep eder gereğinin yapılmasını arz ederim.” şeklinde yazacağınız bir paragraf yeterli olacaktır. Daha sonra hizmet erbabına ilişkin bilgiler, iş verene ilişkin bilgiler, iadenin yatırılacağı banka hesap numarasına ait bilgiler dilekçenin sonunda belirtilmelidir. Eklenecek belgeler ise dilekçeye ek bir şekilde sunulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir