Borçlu birine yapılan ödeme emrine itiraz hakkı vardır. Borçlu olan herkes altına imza attığı borcundan yükümlüdür ve bu yükümlüğün birtakım şartları vardır. Biz bu makalemizde icradaki borca itiraz etme dilekçesi nasıl yazılır? Borca itiraz etmek için nasıl bir yol izlenmesi gerekir? Sorularının yanıtlarını bulmaya çalışacağız.
İlk olarak başlamamız gereken yer borca itiraz nedir? Bunun yanıtını vermek olacak.
Borca itiraz, borçlunun imzaya itirazın dışında yapmış olduğu her türlü itiraz borca itiraz olarak tanımlanır. Yani borçlu olan kişi borcunun altına imza atmışsa bu durumda imzanın yükümlülüklerini de kabul etmiş olacaktır.
Borçlu olan birisine yapılan ödeme emrinden kaynaklı olarak itiraz hakkı doğar. Ancak bunu imzaya itirazda olduğu gibi açık bir şekilde belirtmek zorunda değildir. Borca itirazında imzaya itiraz gibi bir kalıbı, şekli düzeni yoktur. Yani borçlu dilekçesinde ya da sözlü olarak borcuna itiraz edebilir. Burada borçlu değilim veya borcum yoktur demesi yeterlidir. Fakat bunu söylemiş olmakta borcundan kurtulacağı anlamını taşımaz. Bu savunma sadece borca yapılan itirazın bir başlangıcıdır.
Borçlu olan kişi ödeme emrinden hemen sonra borca itiraz edebilir. Hatta borçlu olan kişi borcun bir kısmına itiraz edebilir. Böyle bir durumda ise işlem kısmi itiraz olarak değerlendirilir. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak borçlu olan kişi dilekçesini yazarken borcum var, fakat borcum bahsedildiği gibi 25 bin lira değil 20 bin liradır.” Şeklinde itirazda bulunabilir.
Yapılan kısmi itirazın geçerliliğinin olması için itiraz eden kişinin ayrıca ve açık bir şekilde belirtmesi gerekir. İtiraz edilen borç miktarı, ayrıca ve açık bir şekilde belirtilmezse bu durumda ödeme emrine itiraz edilmemiş sayılacaktır. Borçlunun kısmi itirazda itiraz ettiği miktarı açık bir şekilde yazması ve alacağın tüm öğeleri ile bilinebilir olması yani likit olması gerekir. Likit olmayan bir alacaktan miktar belirtmeye gerek duyulmaz. Borcun kilit olmasından anlaşılması gereken alacağın gerçek miktarının ne kadar olduğunu tespit edebilmek, alacaklı ve borçlunun anlaşmasını ya da anlaşma olmaması halinde mahkeme kararına gerek olmamasıdır.
Borçlunun itiraz etmiş olduğu alacak bölümü için takip durdurulur, ama itiraz edilmeyen bölüm için ödeme emri kesinleşir.
Borca itirazlar icra dairesine yapılır. Bunun içinde dilekçe ile başvuru yapılması gerekir. Aşağıda paylaştığımız icra borcuna itiraz dilekçesi kendi borcunuza uygun olacak şekilde düzenlenerek gerekli olan kuruma teslim edilebilir. Bu sayede borca itiraz süreci başlatılmış olur.