Gülendam TÜMEN :
Hocam Merhaba, müsaitseniz eğer sizlere bir konu hakkında danışmak istiyorum. Yaklaşık 1 yıldır bir çelik döküm fabrikasında metalurji ve malzeme mühendisi vardiya amiri pozisyonunda çalışmaktayım. Ben de dahil olmak üzere tüm mühendis arkadaşlarımın maaşları asgari ücret üzerinden bordrolanıp üzeri elden teslim ediliyor. Böyle bir durum karşısında iş sözleşmemi tek taraflı feshedebilir miyim? İş verene noterden ihtar çektikten sonra işe gidilmelimi? Eğer bu işlemi gerçekleştirdiysem sizce çalışmama devam etmeli miyim? Benimle birlikte çalışan bazı kişiler yaptıkları mesailerin ücretini ihtar çekerek talep ettiler ve aldılar. Üstelik bu işlemi gerçekleştirdikten sonra işe de gelmediler. Bunun spnucunda da çalışma arkadaşlarımı arabulucu avukata yönlendirdiler. Fabrikadaki iş veren vekili de bunun sonucunda personellerin haber vermeden işe gelmediğini ve tutanakların elinde bulunduğunu savundu. Bu durum ile ilgili bende problem yaşar mıyım? İhtar çektikten sonra işe gidilir mi siz ne düşünüyorsunuz çok merak ediyorum.
Sayın Gülendam TÜMEN ;
Personel maaşlarının asgari ücretten gösterilip daha sonra da kalanının elden verilmesi bir suçtur. Bu durum sizin sözleşmenizi fesih etmenizi sağlayabilir
Haksız duruma düşmemek için mutlaka noter aracılığı ile çalıştığınız şirkete ihtarname göndermelisiniz. Göndermiş olduğunuz fesihte de hangi sebeplerden dolayı haklı olarak bu işlemi gerçekleştireceğiniz yazmalısınız. İhtarname iş verene ulaştıktan sonra işe gitmenizin hiç bir yararı olmaz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir durum bulunmaktadır.Eğer noter aracılığı ile ihtarnameyi gönderip direkt işe gitmezseniz , iş verenin bundan haberi olmayacağı için hakkınızda devamsızlık tutanağı tutabilir.Bu durum karşısında şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz. İhtarnamenin iş verene ulaşıp olmadığından emin olana kadar çalışabilirsiniz.
Çalışmakta olduğunuz şirkette alacağınız ücretin sosyal güvenlik kurumuna eksik bildirilmesinden dolayı ve bir bölümünün de elden almanız nedeniyle haklı nedenlerden dolayı fesih sunacaktır. Eğer bu durumu değerlendirip emin adımlar atmayı planlıyorsanız , hata yapmamak için bir avukata da danışabilirsiniz. Bu konularda da direkt olarak sizin yapacağınız bütün işlemleri kendileri gerçekleştirebilir.
Sonuç olarak ihtar çektikten sonra işe gidilmeli mi sorusuna cevabımız bu şekildedir. Sizlerinde bu durum hakkında kendinize özel önerileriniz var ise yorumlar bölümünden belirtebilirsiniz.
Bir işçi çalışmakta olduğu iş yerinden ayrılırken problem yaşadıysa noterden ihtar çektikten sonra işe gidilmeli mi bugün bu durumu tartışıyoruz.