Tayfun AÇIKGÖZ :
Hocam Merhaba, özel bir üniversitenin inşaat mühendisliği bölümünden yeni mezun oldum. Yakın zamanlar babamın ayırdığı bir bütçe ile inşaat işleri yapmaya karar verdim. Daha önce müteahhitlik gibi bir alanda saha ve hesaplama deneyimim olmadığından hata yapmak istemiyorum. Bu nedenle tüm maliyetlerimi kolayca hesaplayabileceğim ve aynı zamanda ne kadar karımın olacağını görebileceğim bir inşaat hakediş örneği excel tablosu arıyorum. Oluşturduğum bu şirkette kar ve zararı rahatça görebilmem çok önemlidir. Siz de aradığım durumlara uygun bir excel tablosu var mıdır? Özellikle doldurulmuş olması da güzel olur. İçerisindeki bilgileri silerek düzenleyebilir ve aynı zamanda bilgi sahibi de olabilirim.
Sayın Tayfun AÇIKGÖZ ;
Bu şekilde hesaplamalar yapmadan işlere giren bir çok müteahhit fiyatların oynak olması sebebiyle iflas etti. Bu nedenle yapacağın masrafları güzelce hesaplamanı ve binaların satışını gerçekleştirirken ona göre rakam vermeni öneririm. Müteahhitlik alanında yapılan en büyük hatalardan biri de inşaatı henüz tamamlanmamış bir binayı ucuza satıp, başka binalara geçmektir. Bu durumlara dikkat ettiğin takdirde sorun yaşayamacağını düşünüyorum. Bu sayfada inşaat hakediş örneği excel ile hazırlanmış biçimini indirebilirsin.
İnşaat hakediş tablosu hazırlarken nelere dikkat edilmelidir
*Tablo hazırlarken mutlaka hangi malzemeden ne kadar miktarda ihtiyaç olduğu doğru miktarda hazırlanmalıdır. Sonuç olarak bir malzemeyi ne kadar çok toptan bir şekilde alırsanız o kadar pazarlık yapma imkanınız olur.
*Çalışacak işçi sayısı : İnşaat’ın devam edeceği süre içerisinde çalışacak işçi sayısı doğru belirlenmeli ve maliyetleri doğru hesaplanmalıdır. İnşaat’ın da ne kadar sürede biteceği önemli olduğundan bunu da hesaba katarak ona göre işçi sayısı belirlenir.
*Fiyatları değişken ham maddeler : Özellikle inşaat hakediş örneği excel tablosunda dikkat edilmesi gereken en büyük ham maddeler fiyatı değişken olanlardır. Çelik ve demir gibi sürekli ihtiyaç duyulan ürünlerin oynaklığı da hesaba katılarak o şekilde tabloya işlenmelidir.
*Kredi ve faizler : Genellikle inşaat işi yapan bir çok işletmenin elindeki paralar yetersiz olur. Bu nedenle çalışmakta oldukları şantiyeyi yada daireleri teminat olarak gösterip kredi çekebilirler. Bu işlerin yoluna girmesi için bir seçenek olsa da büyük risk içermektedir. Bir çok inşaat şirketi özellikle bu sebepten dolayı iflas etmiştir. Bu nedenle kredi , avans ve faizler bölümünü inşaat hakediş örneği excel tablosunda çok dikkatlı hazırlanmalıdır. Bir borç alırken de iki kez düşünülmelidir.
*Yeşil defter : Hak ediş tablomuzun en önemli bölümlerinden biri de yeşil defter bölümüdür. Burada bina içerisinde bulunan asansöründen betonuna kadar hemen hemen her alanın maliyeti hesaplanmaktadır. Bir çok inşaat mühendisi de bu alanda çuvallamaktadır. Çünkü ihtiyaç duyulan malzemelerin adeti ve fiyatları burada yazmaktadır. Yanlış hesaplamalar sonucu zarar görebilmeniz mümkündür diyebiliriz. Tablo hakkında soru ve öneriniz olursa yorumlardan yazabilirsiniz.
Yapım işleri alanında bir şantiye üzerinde kullanabileceğiniz ve binanın maliyetini hesaplayabileceğiniz inşaat hakediş örneği excel şablonunu indirebilirsiniz.