Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye’de istihdamın korunmasına, geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak ve işsizlik sigortası hizmetlerini yürütmek üzere kurulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İŞKUR, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da ilgili kuruluşudur. Özel hukuk hükümlerine tabidir. Tüzel kişiliği bulunan mali ve idari bakımdan özerk bir kamu kuruluşudur.
İŞKUR, genel olarak iş ve işçi bulma amacını güder. İşgücü piyasasının istihdam aşamalarında da aktif rol oynar. İşsizliğin önlenmesi için tedbirler alır, istihdamın geliştirilmesi, korunması ve yaygınlaştırılması için çeşitli girişimlerde bulunur, İşsizlik Sigortası hizmetlerini yürütür.
İŞKUR’un görev ve yetkilerini şöyle sıralayabiliriz;
Kendi istek ve kusurunuz dışında işten zorla çıkarılırsanız, işsizlik maaşı almanız için işkur’a dilekçe yazmalısınız. maaş alabilmeniz için başvurunuzu yapıp, dilekçe kurallarına uyarak iş kur dilekçe örneğini yazınız. iş kur dilekçe örneğini oluşturduğunuz zaman mutlaka adınızın ve soyadınızın yer alması gerektiğini unutmayın. başvurunuzu ilgili yere yaptığınız zaman mutlaka sizinle tekrar iletişim kurulur, işsizlik sigortası talep dilekçesi kolaydır. işsizlik sözleşmesinin sona erdiği 30 iş günü süresi boyunca kişisel veya e posta yolu ile işkur’a başvuru yapmanız gerekir. yazacağınız dilekçe örneğinin imla kurallarına uygun olup olmadığını kontrol ediniz. iş kur dilekçe örneği yazacak olan kişinin bilgili olması onu önemli kılar.
iş yerlerinin engelli işçi çalıştırmak istemeleri, iş-kur’dan istihdam talebinde bulunmak için dilekçe yazabilir. İşsizlik sigortası talebinde bulunmak isteyenler de dilekçe yoluyla başvuru yapabilir. Ayrıca şikayet yoluyla beraber bazı dilekçeleri de yazabilirler.
iş-kur dilekçe yazarken bilmediğinizi varsayarak bir örnek üzerinden ilerlemeniz sizin faydanıza olacaktır. Yazdığınız dilekçe örneğinin içeriğinde talepte bulunan işçinin adı ve soyadı, tc kimlik numarası, en son çalıştığı iş yerine ait bazı önemli bilgilerin, işe giriş ve bitiş tarihlerinin yer alması gerekir. Talebiniz dilekçeniz de açık ve net bir şekilde belirtilmelidir.