Ücretsiz izin İş Kanununun öngördüğü izin türlerinden birisidir. Bu iznin en önemli özelliği, işçinin temel geçim kaynağı olan ücretten mahrum kalmasıdır. Bu yazımızda sizin için bir ücretsiz izin dilekçesi hazırladık. Bu genel amaçlı ücretsiz izin dilekçesini dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Ücretsiz izin; işçinin çalışmadığı ve ücrete de hak kazanmadığı zaman dilimini ifade eder. İşçinin asıl geçim kaynağı ücret olduğuna göre, ücretsiz izin kavramına da ihtiyatla yaklaşmak gerekir.
Ücretin öneminin farkında olan İş Kanunu ücretsiz izni ancak ve ancak 3 durumda caiz kılmıştır. Bu 3 durum şunlardır:
Aslında İş Kanununda yer alan ücretsiz izin türleri yukarıdaki 3 durumdan ibaretti ve dolayısıyla zorla ücretsiz izin olmazdı. Olmazdı dedik; çünkü korona virüs salgını nedeniyle artık geçici de olsa nur topu gibi bir “mecburi ücretsiz” iznimiz daha var.
Buradaki ücretsiz izin bir tür “mecburi” ücretsiz izindir; çünkü işçinin bu hususta rızasının alınmasına bile gerek yoktur. Tabi bu şekilde ücretsiz izne çıkarılan işçilere, devletin her gün için 39,24 TL ödeme yapacağını da hatırlatmamız gerekir.
Açıkçası insanların arama motorlarında bu tür aramalar yaptığını görsek de korona virüs nedeniyle ücretsiz izne ayrılması için işçiden ücretsiz izin dilekçesi alınmasına gerek yoktur. Bu konuda işçinin rızası ya da talebi aranmadığına göre, dilekçe aramanın da mantığı olmayacaktır.
Bu yazının konusu olan ücretsiz izin dilekçesi; yukarıda bahsettiğimiz 3 temel ücretsiz izin hali ve korona nedeniyle geçici olarak hayatımıza giren mecburi ücretsiz izinden farklı olarak, genel bir ücretsiz izin dilekçesidir.
Çünkü çalışma hayatında, yukarıda belirtilen haller nedeniyle de işçi ücretsiz izne ayrılmak isteyebilir. İşçi kendini iyi hissetmeyebilir, bir arkadaşının düğününe katılmak isteyebilir ya da bir süre çalışmak istemeyebilir. Nedeni ne olursa olsun, işçi ücretsiz izin talep eder ve işveren de kabul ederde sorun yok demektir.