Haydar HASANOVA
Hocam ayıptır söylemesi yeni bir iş buldum da şuan özel sektörde çalışmakta olduğum kurumdan istifa etmek istiyorum. Nasıl bir dilekçe yazmam gerekiyor?
Yaklaşık olarak 3 yıldır çalışıyorum. Hiç bir zaman çalışmamı aksatmadım ve her zaman zamanında gelip gittim. Nasıl bir yol izlemeliyim? İstifa ettiğim de ne gibi haklarım olabilir? Birde mümkünse standart kendi isteğiyle istifa dilekçesi örneği gönderebilir misiniz?
Haydar Bey,
Şimdi sizlere ilk ne kadar süre önce haber vermeniz gerektiğini yazacağım. Daha sonra sırasıyla sorularınızı cevaplayacağım
Bir çalışan kendi isteğiyle çıkmak dahi istese iş verene mutlaka belli bir süre öncesinde haber vermesi gerekmektedir. Aksi taktirde işverene ihbar ücreti ödemek zorundadır. Tabii genelde ülkemizde bir kişi istifa ettiğinde, işveren herhangi bir ücret talep etmeden direk çıkması gerektiğini söylemekte.Çalışmanıza göre bildirmeniz gereken ihbar süreleri aşağıdaki gibidir.
İşte işçinin istifa etmesinde ihbar süreleri
Bir işçinin;
Eğer istifa edecekseniz bu şekilde işverene bilgi vermelisiniz. Bu arada yazdığımız nedenler dışında farklı bir sebepten ötürü çıkacaksanız işten ayrılma dilekçesi sayfasına da bakabilirsiniz.
Özel sektörde çalışan bir işçi kendi rızası ile hiç bir baskı altında kalmadan istifa ediyorsa ve herhangi bir problem yoksa kıdem tazminatı alamaz. Ancak haklı olduğu sebepler var ise; sağlık problemleri, mobbing, zorlayıcı sebepler gibi bu tür durumlarda işçi istifa etse de tazminat hakkı doğabilir.
İstifa eden işçi izin ücretlerini alabilir mi?
Çalıştığınız kurumdan istifa etmeniz durumunda, hak ettiğiniz tüm izin ücretlerini alabilirsiniz. Ancak bunu hesaplarken hak edip hak etmediğinize mutlaka dikkat etmelisiniz.
İstifa halinde izin sürelerinin ihbar süresine sayılması
Çıkacağınız bir iş yerinde hiç bir zaman ihbar süresi yerine yıllık izin kullandırılamaz. Bunlar iç içe geçmemelidir. Zaten ihbar süresi içerisinde 2 saat iş arama izniniz olurken, aynı zamanda izinlerinizi brüt maaş üzerinden alırsınız. Bu nedenle ihbar süresi içerisinde hiç bir şekilde izin kullanılamaz.
Dilekçenizde tarih, hitap ettiğiniz kurum adı, ayrılmak istediğiniz tarih, kendi isteğinizle hiç bir baskı altında kalmadığınız mutlaka yazmalıdır. Daha sonra alt bölümün ad soyad ve imza atmalısınız.Aşağıda da örnek bir istifa dilekçesi resim ve word olarak paylaşıyoruz.
Bu da örnek bir word formatında istifa dilekçe örneği dilediğinizi kullanabilirsiniz
Özel sektörde çalışan bir işçi için istifa dilekçesi örneği. Bu dilekçe standart herkes tarafından kullanılan ve insan kaynaklarından tercih edilen modelidir
Gerçekten çok yardımı olduğu çok teşekkür ederim. Kurallara uygun nasıl yazılacağını da bilmiyordum. İş veren’e tüm detayları aktardım. O da anlayışla karşıladı ve çok şanslıyım ki tüm haklarımla çıkış yapmam için bana yardımcı oldular. Bir de ben sizin attığınızı direk çıktı alarak imzalamıştım. İnsan kaynaklarında çalışan bayan istifa dilekçesi örneğine bakarak kendi el yazımla yazmam gerektiğini söyledi. Bu yazıyı kullanarak ayrılmayı düşünen varsa dikkate alabilirler .
Rica ederiz Haydar Bey ne demek. Bunun dışında farklı tür ayrılışlar için sürekli işten çıkış belgelerini güncelliyoruz. Ufacık bir yardımımız dokunduysa ne mutlu.Zaten bu belge tamamen sizin el yazınız ile yazıldığı için indirmeniz gereken de bir şey bulunmuyor. Bu nedenle web sitemiz üzerinde yer alan istifa dilekçesi örneğine bakarak aynısını bir kağıda yazıp insan kaynaklarına teslim edebilirsiniz. Herhangi bir problem yaşamanız halinde de buradan yorum olarak belirtip destek alabilirsiniz. Yoğunluk sebebiyle zaman zaman geç cevap verebiliyoruz. Ancak beklerseniz en kısa sürede her zaman destek sağlamaya çalışırız
ben serbest muhasebecilik yapıyorum ve benim işimin en zor kısmı dilekçe yazmak neyi nasıl yazıp hangi cümlenin nereye geleceğini düşünmek ayarlamak zoruma gidiyor du bu dilekçe benim için banko oldu. Hazır dilekçe olunca da ufak bir değişiklil yaparak kullandık ellerinize sağlık çok teşekkür ederim