Zübeyir GÜNDÜZALP :
Babamın çok severek işlettiği marketini sağlık sorunları nedeniyle devretmemiz gerekiyor. Çocukları olarak hepimiz doktor, mühendis ve muhasebecilik gibi sektörlere yöneldiğimizden kimse bakkal dükkanında durmak istemiyor. Yakın zamanda bir alıcı teklif verdiği için bunu değerlendirmek istiyoruz. Elinizde var ise işletme devir sözleşmesi örneği paylaşabilir misiniz?
Sayın Zübeyir GÜNDÜZALP :
Şimdi bir devir esnasında arada kurulan tutanakta nelere dikkat edileceğine biraz değineceğim. Daha sonrada bir sözleşme örneğini word formatında paylaşacağım. Direkt sayfanın en alt bölümüne inerek indirebilirsiniz.
Bir işletme devralırken tutarlarda anlaşıldığı takdirde bir sözleşme yapmak yeterli olur. Aslında yapılması gerekenden çok dikkat edilmesi gerekenler daha önemlidir.
Dükkan devir alırken dikkat edilmesi gerekenler:
Bir işletme devir edilirken içindeki malzemelerin yada dükkanın ücreti dışında ekstra bir ücret daha alınır. Sadece oradaki tüm haklarını alan kişiye bırakması içindir. Bu tutar da mutlaka işyeri devir sözleşmesinde belirtilmelidir.
Hava parası, aslında orayı işleten kişinin emeğidir. Elleriyle kazıyarak geçerli müşteri portföyünü oluşturmak için belki yıllarını vermiştir ve siz belirli bir miktar ücret ödeyerek direk bu tüm emeği satın almış olacaksınız.
Bir iş yeri devir alırken yada devrederken sözleşme çok önemlidir. Arada bu değişim esnasındaki tüm şartlar bu tutanak üzerinde düzenlenmektedir. Yanlış yapılan en küçük hata bile alıcı yada satıcıyı büyük zararlara uğratabilir. Bu nedenle imzalayacağınız işletme devir sözleşmesi örneğini mutlaka en ince ayrıntısına kadar okumalı ve ona göre değerlendirmelisiniz.
İşyeri devir sözleşmesini istediğiniz gibi düzenleyebilmeniz için özel olarak word formatını tercih ettik. Her iş alanının içeriği ve maddeleri farklı olacağı için bunu kendi tutanak örneğinize göre düzenlemelisiniz. Bu arada sonuçta bir malın başka bir kişiye teslim durumu söz konusu olduğundan bu başlığı tutanak örneği kategorisinde değerlendiriyoruz.