Zeynep ALKAN :
Hocam Merhaba, Anneannem’in eski bir evi var da öğrenci arkadaşlara belirsiz süreli vereceğiz. Ancak daha önce hiç kira kontratı vs yapmadık. Elinizde kira sözleşmesi örneği var ise yardımcı olabilir misiniz?
Sayın Zeynep ALKAN;
Öncelikle Merhaba, iş yeri veya ev kiralama ile ilgili çok fazla detay mevcut. Sayfanın en alt bölümüne word dökümanı olarak bırakıyorum. Onun dışında sırasıyla uymanız gereken kuralları ve gerekenleri de paylaşıyorum. Sormak istediğin bir şer olursa yazı bitimi alt bölümden yorum yapabilirsin.
Demirbaş Ev ya da iş yeri sahibi olan kişiler ile bunları belirli veya belirsiz süreli olarak kullanmak isteyenler ile yapılan bir belgedir. Bu belge üzerinde bedel, süre, tutar gibi koşullar yer almaktadır. Bu sayede demirbaş sahibi ve geçici süreli olarak kira sözleşmesi ile yeri tutan kişinin hakları korunmuş olur. Aslında bu durumdan muzdarip olanlar daha çok ev sahipleridir. Genelde evleri geçici süre ile kullanan kişiler, kendi malları olmadığından dolayı çok fazla hor kullanmaktadırlar. Daha sonra ayrıldıklarında ev sahibine masraf yapacağı bir harabe bırakırlar. Bu gibi durumların önüne geçmek için kesinlikle kira kontratı kullanılmalıdır.
Kira kontratının word formatı sayfanın en alt bölümüne bulunmaktadır. Dileyenler direk oradan indirebilirler. Günümüzde git gide evini veren kişilerin kira kontratı kullanım oranı artmaya başladı. Geçmişte uğraşmamak adına hiç kimse ile kontrat imzalanmaz; elektrik, su ve doğalgaz gibi kullanımlar ev sahibinin üzerinde kalırdı. Ancak bu durumlar zaman içerisinde suistimal edilmeye başlandı. Özellikle öğrenci evlerinin durumları görülünce, günden güne kira sözleşmesi kullanan ev sahibi sayısı artmaya başladı.
Bu belgeyi hem işyeri hem de ev kira sözleşmesi örneği olarak kullanabilir miyim?
Evet bu belgede aslında bulunması gereken tüm bilgiler yer almaktadır. Bu nedenle sahibi olduğunuz herhangi bir mülkü ev yada iş yeri hiç fark etmez her iki durumda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Standart olarak bir kira kontratı 2 adet düzenlenmektedir. Eğer daha fazla nüshası olacaksa bunlar mutlaka yazılı olarak belgede belirtilmelidir.
Nüsha sayısı belirtilmezse 2 adet olarak algılandığı için araya emlak işi ile uğraşan kişiler girdiğinde problem oluşmaktadır. Çünkü emlak işe ile uğraşan kişide de bir nüshası kalacağından dolayısıyla 3 nüsha olacaktır. Bunlar kesinlikle kira sözleşmesinde yazılı olarak belirtilmelidir.
Kanunlara göre; kira sözleşmesi yazılı olarak yapılmasına gerek yoktur. Ancak problemler yaşandığı takdirde; hem oturan kişi, hem de ye sahibinin kanıtlayacağı bir belge olması gerekmektedir. Aksi bir durumda her iki taraf da durumdan mağdur olabilir.
Günümüzde insanlar özellikle tanıdığı kişiler olduğunda herhangi bir kira sözleşmesi yapmıyor yada yapıp yapmamakta kararsız kalıyor. Ancak genelde en büyük problemler tanıdık kişilerden geliyor.
Ne olursa olsun hem demirbaş sahibi hem de yeri tutan kişinin haklarını kira kontratı korur. Bu nedenle bu durum ile ilgili sorun yaşamamak adına yazılı belgelerin önemi büyüktür.
Ben geçici olarak burayı tuttum ne gibi sorun yaşayabilirim?
Oturduğunuz evin yada iş yerinin satılması durumunda kira sözleşmesi sizin haklarınızı korur. Yurt dışından evlenecek oğlunun gelmesi durumunda da yazılı bir belge sizin haklarınızı korur. Bu durum ile ilgili gerekirse ihtarname çeker dava bile açabilirsiniz.
Kira sözleşmesi feshetme durumu oturan kişiye veya demirbaş sahibine göre 2 ayrı büyük başlıkta incelenir.
Yer sahibinden kaynaklı nedenler
a) İhtiyaç doğrultusunda tekrar yenileme inşaat çalışmaları : İmar durumunda herhangi bir değişiklik olması gerekiyorsa yada tadilat yapılması gerekiyorsa bu madde geçerli olur
b) Aileden yeni bir kişinin gelmesi : Kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin gelmesi durumunda kira sözleşmesine göre işlem yapılabilir. Ancak bu kişiler alt soy yada üst soy olmalıdır. Ancak bu durumun mutlaka kiracıya yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir.
Kiracıdan kaynaklı nedenler
Evden oturan kişiler ödemesi gereken miktarları aksatıyorsa yada hiç ödemiyorsa bu durumda yine kira kontratı devreye girmektedir. Oturan kişiler eve haksız yere zarar veriyorsa da demirbaş sahibinin bildirim yapma yetkisi bulunmaktadır
İmzalanan evraklara bakılıp heplama yapıldığında ülkemiz genelinde yapılan yazılı kira sözleşmelerinin yaklaşık 1/4’ü oturan kişiler tarafından okunduğu tespit edilmiş. Okumadan imzaladığınız takdirde hiç beklemediğiniz maddeler daha sonra başınıza dert olabilir. Kontratı imzaladığınız andan itibaren tamamen sizin sorumluluğunuza geçmektedir. Yazılı evrakta anlamadığınız maddeler var ise mutlaka bir hukuk danışmanından destek alıp, daha sonra imzalama işlemini gerçekleştirmenizi öneririz.
Kiralama sözleşmesini en alta word dökümanı olarak dahil ettim. Şimdi de mutlaka kontratta bulunması gereken bilgileri alt alta, maddeler halinde paylaşacağım.
Kontratlar da bir tutanak benzeri evrak olduğundan dolayı tutanak örneği kategorisinde değerlendirilmektedir. İhtiyacınız doğrultusunda bu sayfaya da göz atabilirsiniz.
İş yeri yada ev kira sözleşmesi örneği word formatında sizlerle buşuyor. Word formatında olması sebebiyle istediğiniz gibi düzenlemeler yapabilirsiniz.
Merhabalar tekrardan ben geldim. Bir sorum daha olacak ama ne zaman cevaplayabilirsiniz hiç bilmiyorum. Daha önce kullanmış olduğum bu belgeyi kendimize ait olan bir iş yeri içinde kullanmam mümkün müdür? Rahmetli dedemden miras kalan bir dükkan var da biri orayı bir süreliğine tutmak istiyor ve memnun kalırsa devam da edecekmiş. Kullanılıyorsa eğer başka kira sözleşmesi örneği aramayacağım. Ne zaman dönüş yaparsınız bilmiyorum ama teşekkürler şimdiden…