DilekceHocasi.com Amblem
Dilekçe Hocası / Genel / Kısaca Dilekçe Nasıl Yazılır

Kısaca Dilekçe Nasıl Yazılır

Nisan 29, 2020 0 5.263

Şermin KARAMAN :
Merhabalar, yaşamakta olduğum mahallenin çöp konteynerına ihtiyacı var. Bu çöp konteynerını talep ederken de belediyeye dilekçe yazmam gerekiyormuş. Ancak daha önce herhangi bir kuruma bir yazı yazmadığım için dilekçe nasıl yazılır hiç bir bilgim yok. Yazarken nelere dikkat etmem gerektiği hakkında bilgi verip, daha sonrada basit bir dilekçe örneği paylaşabilir misiniz?

Sayın Şermin KARAMAN ;
Aslında hemen hemen her kuruma yazılan dilekçeler benzer özellik göstermektedir. Ancak yine de ufak da olsa farklı durumlarda meydana gelebilir. Bu nedenle yazımızda en çok dikkat edilmesi gerekenleri yazıp daha sonra da standart resmi kuruma kısa dilekçe örneği paylaşacağım.

Resmi kuruma dilekçe yazılırken nasıl kalem kullanılmalıdır?
Kesinlikle kurşun kalem kullanılmamalıdır. Siyah yada mavi olmak üzere tükenmez kalem kullanılabilir.

DİKKAT!  Gss borcu sildirme dilekçesi örneği

Hitap edilen kurum ismi nereye yazılır?
Kurumu ismi yada kurumun bir bölümüne hitaben yazılanlar mutlaka sayfanın orta üst kısmına dahil edilmelidir. Örneğin belediyeden çöp konteynerı talep ederken aşağıdaki gibi bir hitap şekli kullanılabilir.

..……. BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Temizlik İşleri Müdürlüğüne

Konu : Bir dilekçe örneğinde mutlaka konu bulunmalıdır. Aslında ilgili yazının özet başlığı gibi de nitelendirilebilir. İsteğinizin ne olduğunu kısa tek bir cümle ile anlatabilirsiniz. Konu mutlaka ilgi çekici ve anlaşılır bir biçimde belirtilmelidir. Aksi takdirde talep için yazdığınız dilekçe örneğini okumadan bir kenara atabilirler.

EKLER : Her dilekçe de olmasa da hemen hemen çoğunda EK bölümü bulunur. Bunlar verilen yazının yanında dosya ile teslim edilir. Genellikle bir kanıt, delil veya nüfus cüzdanı gibi belgeler ek niteliği taşır.

DİKKAT!  Referans mektubu örneği

Kişi bilgileri : Her dilekçede mutlaka kişiye ait bilgiler yer almalıdır. Verdiğiniz yazıyı teyit etmek amacıyla da telefon ile iletişime geçilebilir. Bu nedenle iletişim ve adres bilgileri mutlaka eksiksiz ve doğru bir biçimde bildirilmelidir. Aksi takdirde buda dilekçenizin işleme konulmasını engelleyebilir.

Islak imza : Bir dilekçenin olmazsa olmazı imzadır. İmzasız teslim edilen bir yazının hiçbir geçerliliği yoktur. Mutlaka kişiye ait imza el ile atılmalıdır. Herhangi bir bilgisayar çıktısı da kabul edilemez.

Bu sayfamızda standart bir dilekçe örneğinin nasıl yazılabileceğini ve aynı zamanda resmi kuruma yazarken hangi kurallara dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyoruz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir