DilekceHocasi.com Amblem
Dilekçe Hocası / Dava Dilekçesi Örneği / Mal Beyanı Dilekçe Örneği

Mal Beyanı Dilekçe Örneği

Kasım 2, 2021 0 2.367

Mal beyanı İcra İflas Kanunu’nun 74. Maddesinde düzenlenmiş olup kişinin gerek kendisinde gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacaklarına ilişkin borcuna yetecek miktarı ve her türlü kazanç ve gelirini, borcunu ne suretle ödeyeceğini icra dairesine bildirme olarak tanımlanmıştır.

Mal Beyanında Kimler Bulunur?

Mal beyanını kanuna göre bu beyanı vermek zorunda olanların başında devlet memurları gelir. Devlet memurları haricinde ise seçim ile bir iş başına gelen kamu görevlileri de bu beyanı vermek zorundadır. Noterler mal alım satım işlerinde bulundukları için mal beyanında bulunmak zorundadır. Yardım ve bağış faaliyetleriyle kendini idame eden bazı kurumlarda (Türk Hava Kurumu, Türk Kuşu Kurumu, Kızılay Derneği gibi) yönetim kurulu başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, bu kurumların şube ve bölge başkanları dahil olmak üzere üst düzey yöneticileri mal beyanında bulunmak zorundadır.

Mal Beyanı Dilekçe Örneği
Mal Beyanı Dilekçe Örneği

Mal Beyanında Bulunmama Cezası

İcra İflas Kanunu’nun 76. Maddesinde mal beyanında bulunmayan borçlunun, alacaklının İcra Ceza Mahkemesine yapacağı başvuru ile hakim tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunacağı belirtilmiştir. Ancak bu hapis süresi en fazla  üç ay olabilir.

DİKKAT!  Borca itiraz dilekçesi örneği

Eğer ki mal beyanında bulunması gereken borçlunun,  üzerine kayıtlı hiçbir mal yoksa bunu bildirmesi de yeterli olacaktır.  Kişi mal beyanında bulunmuş ve yine aynı kişinin beyanda bulunduğu mal tutarı borcu karşılamıyorsa da, eğer ki beyandan sonra yeni bir kazanç, gelir ya da mal elde ederse bunu da mutlaka icra müdürlüğüne başvurarak bildirmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir