DilekceHocasi.com Amblem
Dilekçe Hocası / Genel / Mal Beyanında Bulunmak İçin Dilekçe Örneği

Mal Beyanında Bulunmak İçin Dilekçe Örneği

Aralık 3, 2021 0 3.029

Genel anlamda memurları ilgilendiren ancak biz vatandaşları da icra işlemleri açısından ilgilendiren bir konu olan mal beyanında bulunulması ile ilgili olarak bu yazımızda sizler için; konuyu genel anlamda izah ederek, bu işlem için ihtiyaç duyacağınız mal beyanında bulunmak için dilekçe örneği paylaşımında bulunmaya çalışacağız.

Mal Beyanında Bulunma Nasıl Olur

Mal beyanı konusunda sorulan en önemli sorulardan biri de mal beyanının ne için yapılacağı ve nasıl yapılacağıdır. Mal beyanı Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca zorunlu ve yasal bir durum olup dayanağı ise 3628 sayılı mal bildirilmelerinde bulunulması, rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele kanunudur. Bu kanunun amaca kamu kurumlarında görev yapan her kademedeki memurun göreve başlarken ve bunu takiben memurluk yaptığı süreç içerisinde dönem dönem sahip olduğu mal varlığı bilgisinin belgelendirilerek devlete bildirilmesidir. Amaç ise görevde olan memurun yolsuzluk yapmadığı ve rüşvet almadığı, sahip olduğu mal varlıklarının kendi kazancı ile alınabildiğini ispatlamak ve bu tür durumların da önüne geçmektir. Kanunen devlet memurlarının kısa süreli ya da daimi olarak başka herhangi bir ticari işletme içinde çalışması, ortaklık etmesi ya da iş sahibi olması tamamı ile yasaktır.

DİKKAT!  Yaşlı Bakımevi Dilekçe Örneği

Devlet memurları yalnızca devlet tarafından onlara verilen görevi belirtilen kamu kurumu içinde yapmakla yükümlüdürler. Dolayısı ile bu görevdeki bir devlet memurunun aylık ve yıllık kazancı devletin garantisi ve gözetimi altındadır. Devlet memurunun sahip olduğu mal varlığının ölçüsü aldığı maaşla orantılı şekilde olmalıdır. Kişinin kendi kazancını aşacak değerde fazla sayıda mal ve mülke sahip olması ya da lüks olarak sayılan mal varlıklarına sahip olması değerine bakılmaksızın sorgulama dahiline alınır. Kişinin sahip olduğu yüksek değerde mallar ise örnek olarak 1500 TL maaş alan bir kamu çalışanının 800.000 TL değere sahip bir eve sahip olması sorgulama dahilinde olacak bir durum olmalı ve kişinin bu mal varlığını nasıl edindiği açıklığa kavuşturmalıdır. Mal varlığının beyanı sonucu herhangi bir şüpheli durum oluşmaması durumunda başka bir işlem yapılmamaktadır.

Mal Beyanında Bulunmak İçin Dilekçe Örneği
Mal Beyanında Bulunmak İçin Dilekçe Örneği

Mal Beyanında Kimler Bulunur?

Mal beyanını kanuna göre bu beyanı vermek zorunda olanların başında devlet memurları gelir. Devlet memurları haricinde ise seçim ile bir iş başına gelen kamu görevlileri de bu beyanı vermek zorundadır. Noterler mal alım satım işlerinde bulundukları için mal beyanında bulunmak zorundadır. Yardım ve bağış faaliyetleriyle kendini idame eden bazı kurumlarda (Türk Hava Kurumu, Türk Kuşu Kurumu, Kızılay Derneği gibi) yönetim kurulu başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, bu kurumların şube ve bölge başkanları dahil olmak üzere üst düzey yöneticileri mal beyanında bulunmak zorundadır.

DİKKAT!  Bim İstifa Dilekçesi Örneği

Yine aidat, üyelik ücreti gibi nakit akışlarıyla faaliyetlerini yürüten meslek odaları ve vakıfların yönetim kurulu üyeleri, başkanları ve başkan yardımcıları mal beyanında bulunmak zorundadır. Mal beyanı yalnızca görev başındaki devlet memurları için değil aynı zamanda herhangi bir borcun doğurduğu icra durumlarında da borçlu kişiden istenebilir. Örneğin kredi kartı borcunuzu ödeyemediniz ve borçtan dolayı evinize icra bildirim belgesi geldi, bu belgede borcunuzu 1 hafta içinde ödemeniz yoksa evinize icra geleceği yazılıdır. Ayrıca bu belgede süresi içerisinde mal beyanında bulunmanız gerektiği de yazılıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir