Zehra Zümrüt SELÇUK :
Merhaba Hocam, bir şikayet konusu olan davam vardı. Bana gelen evrakta ismimin yanında müşteki gibi bir ibare bulunuyor. Bana kısaca haklarımdan bahsedebilir misiniz? Durumun ne anlama geldiğiniz anlamış değilim. Acaba müşteki ne demek?
Merhaba Zehra Zümrüt SELÇUK ;
Aslında şikayetçi sıfatının hukukça söylenen şekli olduğunu söyleyebiliriz. TDK’da yakınan kişi anlamı taşır. Yani durumdan dolayı zarar gören kişidir. Bu şekilde tabir edildiği için bir anda, bir çok kişinin kafası karışmaktadır. Kısaca tanımı bu şekildedir. Sanırım müşteki ne demek herkes anlamıştır.
Normalde mutlaka müştekiler davada bulunması gerekmektedir. Mahkemelerin öncesinde müştekilere gerekli yazılı davet evrakları gelir. Bu evraklara rağmen katılım sağlamayan kişilere tekrardan tebligat gönderilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Daha önce şikayet ederken vermiş olduğu dava dilekçesinde adres yanlış yazılmışsa eğer mahkemenin herhangi bir adres doğruluğu teyiti gibi bir zorunluluğu yoktur.
Müşteki, eğer dava ile ilgili çok önemli bir konumda ise veya dava konusu ile ilgili tek görgü tanığı durumundaysa mutlaka mahkemeye katılmalıdır. Hatta bu yazılı tebligata rağmen davaya katılmayı kabul etmiyorsa, polis ile zorla gelmesi sağlanır.
Şüpheli Müşteki Ne demek
Bazen bir şikayetçi konumundayken bir anda davanın durumuna göre kişi, şüpheli olabilir. Bu durumda şikayetçi kişiye şüpheli müşteki denir. Davacı iken bir anda şüpheli olmakta hiç hoş bir durum değildir.
Yazımızda müşteki ne demek kısaca anlatmaya çalıştık aynı zamanda şikayetçinin mahkemedeki haklarından da bir miktar bahsetmeye çalıştık. Yine durum ile ilgili sorular olursa yorumlar bölümünden yazabilirsiniz.