DilekceHocasi.com Amblem
Dilekçe Hocası / Genel / Nafaka Davası Dilekçe Örneği

Nafaka Davası Dilekçe Örneği

Eylül 26, 2021 0 1.740

Nafaka, boşanma davası sonucunda maddi olarak zor duruma düşecek olan kişiye her ay verilmekle yükümlü maddi gelirdir. Ülkemizde nafaka her ne kadar kadına bağlanır gibi yanlış bir algı olsa da nafaka, hem kadına hem de erkeğe bağlanabilen bir gelir türüdür.

Nafaka’nın 3 farklı türü vardır. Bunlar ise şöyledir:

  1. Tedbir Nafakası
  2. İştirak Nafakası
  3. Yoksulluk Nafakası

Yukarıda bahsedilen 3 nafakadan 2 tanesi boşanma sürecinde bağlanır.

Tedbir Nafakası Nedir?

Tedbir nafakası, boşanma sürecinde maddi olarak güç durumda olan kişilere bağlanır. Bu durumun tespiti ise hakim tarafından yapılır. Hakim kişinin maddi olarak zor duruma düşeceğini belirlerse tedbir nafakası bağlayabilir.

DİKKAT!  Elektrik direği kaldırma dilekçesi örneği

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Boşanmanın gerçekleşmesi sonrasında her iki taraftan birisi maddi olarak zora düşecek olursa bu kişiye aylık olarak gelir bağlanır. Ancak burada önemli bir durum söz konusudur. Boşanma sonunda yoksul duruma düşecek olan kişi kusurlu bulunursa yoksulluk nafakası bağlanmaz.

Nafaka Davası Dilekçe Örneği
Nafaka Davası Dilekçe Örneği

İştirak Nafakası Nedir?

Boşanma sonunda çocuğun maddi olarak mağdur olmaması ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için çocuğa kullanılmak şartıyla bağlanan gelir türüdür. Mahkeme çocuğun velayetinin olduğu kişiye bu nafakayı bağlar.

Nafaka Belirlemesi Nasıldır?

Nafakanın belirlenmesi boşanma davasının açılmasıyla birikte yapılabilir. Yani bir kişiye nafaka bağlanabilmesi için boşanma davasının sonuçlanması beklenmez. Nafaka belirlenirken kişinin sosyal yaşamı, kazancı, ek geliri, ödemeleri gibi detaylar göz önünde bulundurulur.  Çocuk için belirlenmiş olan nafaka için yasal olarak ayrı düzenleme yapılmıştır.

DİKKAT!  TOKİ Başvuru Dilekçe Örneği

Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Günümüzde her ne kadar birçok para cezasında hapis cezası kaldırılmış olsa da boşanma davalarında nafakanın ödenmemesi hapis cezasıyla sonuçlanmaktadır.

 Aşağıda nafaka davası dilekçe örneği yer almaktadır. Bu örnek uygun şekilde doldurularak ilgili mahkemeye verilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir