Dilekçe, insanların bir isteklerinin şikayetlerinin duyurulmasını sağlamak amacıyla herhangi bir konuda bilgi vermek adına resmi ya da özel kurumlara gerçek ya da tüzel kişilere yazılan imzalı başvurudur.
Dilekçe her Türk vatandaşına verilmiş olan bir haktır ve bu hak anayasa teminatı ile koruma altına alınmıştır.
Dilekçe yazarken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Aşağıda bu hususlar açık bir şekilde belirtilmiştir.
Dilekçeler çizgisiz A4 kağıdına yazılır. Dilekçe yazarken usulüne uygun olmayan ve yarım kağıtlar kullanılmaz. Kağıdın arka yüzüne yazı yazılmaz. Dilekçe uzun olacaksa ilk kağıt sonrasında ikinci kağıda geçilir.
Dilekçe bilgisayarda yazılabilir, tükenmez kalemle mavi ve siyah mürekkepli kalemlerle yazılır. Renkli kalemlerle dilekçe yazılmaz.
Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa dilekçenin başlığına o kuruma hitaben başlanması gerekir.
Dilekçede yer ve tarih mutlaka belirtilmelidir.
Dilekçeler ciddi konuları içermiş olduğundan dilekçedeki üslubunda ciddi olması gerekir.
Açıklama ve sorun dilekçede uzatılmadan açık bir şekilde ifade edilmelidir. Gereksiz kelimeler ve ayrıntılara girilmemesi gerekir.
Dilekçede işlenen şey mutlaka yasalara uygun olmalıdır. Yasalar çerçevesinin dışına çıkan bir yazı dilekçe olarak kabul edilmemelidir.
Dilekçe yazarken hiyerarşik düzene dikkat edilmesi gerekir.
Dilekçenin en sonunda arz ederim şeklinde bitirilmelidir. Üst makama yazılıyorsa gereğini saygılarımla arz ederim şeklinde tamamlanmalıdır.
Dilekçe yazarken yazım ve noktalama işaretlerine dikkat edilmesi gerekir.
Dilekçe sahibinin adı, adresi ve imza mutlaka yazılmalıdır.
Dilekçeye ek belgelerin eklenmesi gerekiyorsa mutlaka en alta ekler başlığı altında maddeler halinde eklerin başlığı sıralanmalıdır.