Rehberlik zümre öğretmenler kurulu toplantı tutanağı örneği
Buse YILDIRIM : Hocam Merhaba, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okulda rehberlik öğretmeni olarak görev almaktayım. Yakın zamanda okulumuzda rehberlik ile ilgili zümre toplantısı yapacağız. Bundan sonrada aynı zamanda tüm öğretmenler kurulu ile ilgili de bir zümre toplantısı planlıyoruz. Daha önce de böyle bir toplantı hiç planlamadığımdan dolayı nasıl bir tutanak hazırlayacağıma dair en ufak bir fikrim dahi yok. En azından siz bana rehberlik zümre toplantı tutanağı örneği gönderseniz, gerekli düzenlemeleri ben üzerinde yapsam olur mu acaba? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın Buse YILDIRIM ; Rehberlik aslında okuldaki en önemli kademelerden biridir. Gençlerin her zaman doğru yola yönlendirilmesi için büyük katkıda bulunurlar. Bu nedenle bu toplantıların verimli geçmesi ve alınacak kararların uygulanması son derece önemlidir. Bu şekilde bir rehberlik zümre toplantı tutanağına not alınarak daha sonra kararların uygulanıp uygulanmadığı not edilebilir. Sonuç olarak her zaman söz uçar yazı kalır. Sayfanın en alt bölümüne daha önce rehberlik ve zümre öğretmenler kurulu tarafından kullanılmış toplantı tutanağını dahil ediyorum.
Şimdi de bazı rehberlik gündem maddeleri ve alınacak kararlara dair örnekler yazacağız. Aşağıda yazmış olduğumuz maddeleri siz de kendi rehberlik toplantınıza göre uyarlayıp düzenleyerek kullanabilirsiniz.
Öğrenci seviyeleri : Öğrencilerin çalışkanlık, zeka gibi durumlarının nasıl ölçüleceği hakkında tartışılacağı ve bu durumlarla ilgili nasıl önlemler alınacağı konuşulabilir.
Okula uyum : Özellikle okulların yeni açıldığı dönemlerde yeni başlayan öğrencilerin okula ne kadar uyum sağladığı hakkında araştırmalar yapılabilir. Hatta eski öğrenciler de okulların yeni başlaması ile birlikte tamamen adapte olamayabilirler. Bu nedenle bu durumlarda zümre öğretmenler kurulu toplantı tutanağına dahil edilebilir.
Bir önceki yılın değerlendirmesi : Bir önceki yıl hakkında yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve çalışmaların mutlaka ne kadar katkı sağladığı konuşulması son derece önemlidir.
Sınıflara göre rehberlik planlaması : Her sınıfa yada bölüme uygun farklı yönlendirici planlamalar hazırlanması gereklidir. Sosyal bilimler sınıfı ile fen bilimleri sınıfı arasında büyük planlama farklılıkları oluşacaktır. Bir kısım sayısal zekaya sahipken bir kısım ise sözel zekaya sahiptir.
Sportif ve sosyal faaliyetler : Genel okul içindeki gezi, spor faaliyetlerinin planlanması rehberlik hizmetlerinin görevidir. Öğrencilerin daha fazla sosyal hayata kazandırılması son derece önemlidir. Hele ki günümüz teknoloji dünyasında herkesin bilgisayar başından kalkmadan sabit durduğunu da hesaba katarsak öğrencilerin kültürel faaliyetlere nasıl yönlendirilmesi gerektiği sürekli olarak gündem konusu olmalıdır.
Rehber öğretmenlerinin veli toplantılarında bulunması : İlgili veli toplantılarında velilere gerekli direktiflerin ve yönlendirmelerin doğru verilmesi adına mutlaka rehber öğretmenlerinin bulunması gereklidir. Gerekirse farklı sınıfları tek tek gezip tüm velilere gerekli bilgilerin aktarıldığından emin olunmalıdır.
Maddi durumu yetersiz öğrenciler: Okulda öğrenim görüp maddi durumu yetersiz olan öğrencilerin tespitinın yapılması ve bu durum hakkında ne gibi yardım çalışmaların yürütülebileceği ile ilgili kararlar alınabilir.
Milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda kullanabileceğiniz rehberlik zümre toplantı tutanağı ve zümre öğretmenler kurulu toplantı tutanağı burada bulabilirsin.