İş hayatının engebeli ve zorlu yolları insanların yeni açtıkları ya da devam eden işlerini bazı durumlarda çıkmazlara sürükleyebiliyor. Yapılan tüm engellemelere karşın bir işyerinin ayakta kalabilmesi oldukça önemli, lakin bazı durumlarda da bir işverenin çalışma hayatını sona erdirmesi söz konusu olabiliyor. İşte böyle bir durumda SGK işyeri kapanışı bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Aşağıda SGK işyeri kapanış dilekçesine bir örnek ve durumu açıklayan bir soru yanıt belirtilmiştir.
Gülce KAHTALI :
Merhabalar, yakın zaman önce çalışmakta olduğumuz bir işletmemizi para kazandırması sebebiyle kapatmaya karar verdik. Bu durum ile ilgili gerekli tüm işlemleri yaparak, çalışmakta olan personellerimiz ile de yollarımızı ayırdık. Ancak sanırım bunları tamamladıktan sonra da sosyal güvenlik kurumuna bir dilekçe vermemiz gerekiyormuş. Sizde bu durum ile ilgili olan sgk işyeri kapanış dilekçesi örneği var mıdır? Var ise bu sayfa üzerinde paylaşabilir misiniz?
Sayın GÜLCE KAHTALI ;
Bu işlem çok önemlidir. Ancak mutlaka işletmenizin hizmet verdiği ildeki sosyal güvenlik kurumundan kapatma dilekçesini teslim etmelisiniz. Hatta şöyle bir örnek de vermek istiyorum: Mesela merkezi İstanbul olan bir firma ise; Bursa, İzmir, Antalya gibi bölgelerde de ofisleri var ve hizmet veriyorsa mutlaka hepsinde tek tek sgk işyeri kapanış dilekçesi verilmelidir. Yani sadece merkezden yazı vermek yeterli değildir. Yazımızın en alt bölümüne ilgili yazıyı word formatında dahil ediyoruz, istediğiniz gibi indirebilirsiniz.
İşyeri kapatma işlemleri arasında, sgk dışında bir de vergi dairesine gerçekleştirilmesi gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Şimdi de bu başvuru işlemlerini detaylı olarak inceleyeceğiz.
Basit usul işyeri kapatma sırasında ne gibi işlemler yapılır?
Bu işlem için ilk adım olarak mutlaka vergi dairesine ilgili yazı teslim edilmelidir. İşletmeye dair daha önce kayıt olunan kuruluşlar var ise bunlara da dilekçeler verilerek mutlaka şirket hakkındaki bilgiler silinmelidir.
Genellikle İşletmenin patronu olan kişiler sgk, ilgili odalar, bağkur gibi kayıtlar hakkında dondurma veya sildirme işlemleri yapmadıklarından dolayı, gelecekte çeşitli icralar ile başları derde girmektedir.
İşyeri kapanışından itibaren ne kadar süre ilgili defter ve belgeleri saklanmalıdır?
İlgili işletme kapanışı ile ilgili tüm işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra aslında işiniz tamamen bitmiyor. Bu defter ve belgeleri 5 yıl boyunca saklamanız gerekmektedir. 5 Yıl içerisinde sizlerden işletme hakkında çeşitli bilgiler tekrardan talep edilebilir.
İşyeri kapanışından sonra ne kadar süre içerisinde ilgili kurumlara bilgi verilmelidir?
Şirket kapanış tarihinden sonra 30 gün içinde mutlaka tüm işlemlerinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Aşağıdaki gibi bir yazıyı sosyal güvenlik kurumuna teslim edebilrsiniz.
Bir işletmenizi kapattığınızda işlemlerini tam olarak bitirmiş sayılmazsınız. Bağlı bulunduğunuz ildeki sgk'ya işyeri kapanış dilekçesi vermeniz gerekmektedir.