Tapu alınırken üzerine şerh konması işlemleri arasında ipotek işlemi de yer almaktadır. İpotek sonrasında meydana gelebilecek borç için taşınmazın da teminat olarak gösterilmesi sağlanmış olur. Aşağıda bahsedeceğimiz tapuda ipotek koyma dilekçesi örneği ise bu konuda size yol gösterici olacaktır.
Tapu bir malın sahibini, yerini ve değerini belirleyen en önemli evraktır. Tapusu olmayan bir taşınmaz üzerinde hak talep edilmesi söz konusu olmayacağı gibi sınırlı hak söz konusu olabilir. bu nedenle mülk alınırken öncelikli olarak tapunun alınması gerekir.
Tapu gayrimenkulün size ait olduğunu gösterir bir belge olmasının yanı sıra aynı zamanda bazı durumlarda bir teminat olarak da kullanılabilmektedir. Örneğin alacağınız ikinci bir ev ya da farklı bir gayrimenkul esnasında evinizi ya da arsanızı ipotek ettirerek alımı daha kolay ve hızlı hale getirebilirsiniz.
İpotek konulmasının önemli nedenlerinden birisi de alacaklının vermiş olduğu malını güvence altına almasıdır. Bazen satılan bir malın üzerine ipotek konulabildiği gibi bazen de alınan yeni malın değerince başka bir gayrimenkul üzerine ipotek kullanılabilmektedir. Kısacası bu işlemler sayesinde hem alıcı hem de satıcı kendisini güvende hissedecektir.
Tapuda ipotek konulması sözlü olamaz, bunun için öncelikli olarak işlemlerin yazılı olarak başlatılması ve devam ettirilmesi gerekir. Yani aşağıda linkini bıraktığımız dilekçe örneği de bu noktada devreye girer ve işlemlerin başlatılmasında en önemli adım olarak karşımıza çıkar.
Tapuda ipotek konulması için hazırlanmış olan dilekçe de gerekli talebin ve ipoteğin ne amaçlı olarak kullanıldığının belirtilmesi gerekir.