Satın aldığınız bir ürünün ayıplı çıkması ya da satın alınan bir ürünün belli bir süre içerisinde tekrardan iadesi mümkün. Ancak bunu ürünü iade ettiğiniz yer kabul etmek istemiyorsa yapılması gereken ve izlenmesi gereken bir takım yollar vardır. Bunların en başında da satın aldığınız ürüne dair bir faturanızın olması gelir. Yani Tüketici Hakem Heyetine başvurmak istiyorsanız önceliğinizin mutlaka durumun tespitini sağlaması için fiş ya da faturanızın olmasıdır.
Satılan hiçbir malın faturasız olması mümkün değildir. Birisi size faturasız bir ürün satmaya çalışırsa bunun kendi içerisinde yasal bir takım yaptırımları olacaktır. Aşağıda sizlere Tüketici Hakem Heyetine nasıl başvuruda bulunmanız gerektiği ve dilekçe örneğinin yer aldığı bir Word dosyası bırakılmıştır. Burayı okuyarak ve dosyayı indirerek detaylı bilgileri alabilirsiniz.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kurulmuş olan Tüketici Hakem Heyeti, tüketici aleyhine satıcı veya üretici kaynaklı uyuşmazlıkların çözümü amacıyla kurulmuştur. Tüketici Hakem Heyetlerine il vasfındaki yerleşim yerlerinde ticaret il müdürü, ilçe vasfındaki yerleşim yerlerinde ise kaymakam veya bu kişilerin görevlendireceği bir memur tarafından başkanlık edilir. Başkanın yanında belediyeden, tüketici örgütünden, barodan ve esnaf örgütünden temsilciler bulunmaktadır.
Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği ile birlikte şahsen veya avukat aracılığı ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilmektedir. Bunlarla birlikte posta yoluyla ya da e-devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Başvuruların yazılı olması esastır. Sözlü olarak başvuru kabul edilmemektedir. Dilekçe üzerinde başvuru sahibine ait ad, soyadı bilgisi, kimlik numarası, ikametgâh adresi ve uyuşmazlık tutarı bilgisinin yazılması zorunludur. Uyuşmazlık tutarının herhangi bir yabancı döviz cinsi olması durumunda, hakem heyetine başvurunun yapıldığı tarihteki Merkez Bankasınca ilan edilmiş olan efektif cinsli döviz satış kuruna karşılık gelen Türk Lirası olarak belirtilir. Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği üzerinde yer alan zorunlu bilgilerinden bir veya birkaçının eksik olması durumunda başvuru işleme alınmaz. Dilekçenin yanında varsa başvuruya ait delil niteliğinde olabilecek bilgi ve belgelerde eklenebilir.
Tüketicinin ikametgahı ile mal veya hizmetin satın alındığı adres farklı olabilir. Bu nedenle kanunda hakem heyetine başvuru için iki yer belirlenmiştir. Hakem heyetine başvurular Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği ile birlikte tüketicinin ikametgahının bağlı bulunduğu ya da mal veya hizmetin satın alındığı ilçedeki tüketici hakem heyetine yapılabilir. Kanunda belirtilen bu iki yer haricindeki hakem heyetlerine başvuru yapılması mümkün değildir. Hakem heyetleri her ilçede kurulmamıştır. Bu durumun yarattığı olumsuzlukların önüne geçmek için, bazı hakem heyetlerinin görev yetki sahası genişletilerek, hakem heyeti bulunmayan ilçeleri de kapsar hale getirilmiştir. Tüketici hakem heyeti bulunmayan bir ilçede ikamet ediliyor ise, kaymakamlık bünyesinde görevlendirilen irtibat personeli yardımı ile yine Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Dilekçesi Örneği ile başvurular alınarak kısa adı TÜBİS olan Tüketici Bilgi Sistemine girişi yapılarak başvuru oluşturulmaktadır.