Tutukluluğun meydana gelmesi durumunda itiraz kararı veren Sulh Ceza Hakimliğine yapılması gerekir. Eğer karar kovuşturma amasında davanın görüldüğü mahkeme tarafından verilmişse yine itirazın aynı mahkemeye yapılması gerekmektedir. Tutuklamaya itiraz 7 gün içerisinde yapılmalıdır.
Eğer soruşturma aşamasındayken Cumhuriyet Savcısı şüpheli hakkındaki suçun tutuklamayı gerektirdiğini düşünürse net karar verilene kadar şüpheli hakkında tutuklama talebinde bulunabilir. Yani tutuklama kararı Cumhuriyet Savcısının elindedir.
Tutuklamaya itiraz tutuklama talebinin reddi kararlarına karşı itiraz için yapılır. Kararın öğrenilmesinden sonra 7 gün içerisinde itirazın yapılması gerekir.
Başvuru dilekçe ile yapılır. Aşağıdaki dilekçe örneği indirilerek gerekli düzenlemenin yapılması ardından ilgili kuruma verilir. Karara itiraz edilen hâkim veya mahkeme itirazı yerinde görürse kararı düzeltir, yerinde görmezse en çok üç gün içinde, tutuklama kararına itirazı incelemeye yetkili olan merciine gönderir.
Tutuklamaya itiraz tutuklama kararının verildiği Sulh Ceza Hakimliğine ya da mahkemeye yapılır. Tutuklu olan şüpheli ya da sanık zabıt katibine ya da tutuklu bulunduğu dilekçe verebilir. Zabıt katipliğine başvuru halinde tutanak düzenlenerek bir örneği tutukluya verilir. Kurum müdürüne başvuru halinde, yine aynı işlemler yapılarak tutanak ve dilekçe derhal ilgili mahkemeye gönderilir.
Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından verilen tutuklama kararlarına itiraz edildiğinde, Sulh Ceza Hakimliği itiraz talebini yerinde görmediği takdirde reddeder ve kararı incelemesi ve itiraz konusunda karar vermesi için kendisinden sonra gelen numaralı Sulh Ceza Hakimliğine gönderir. Tutuklama kararını o yerde bulunan son numaralı Sulh Ceza Hakimliği vermiş ise itiraz kararını ilk numaralı Sulh Ceza Hakimliği inceler ve karar verir.