Vekillik Nedir?
Vekalet sözlük anlamı ile ”bir işi güvenilir birine bırakmak” anlamına gelmektedir. İnsan hayatı boyunca birçok durumla karşılaştığı gibi bu durumlardan kurtulabilmesi için de birçok alanda uzmanlığı olması gerekmektedir. Her alanda uzman olunamayacağı için her işin uzmanından yardım alınmaktadır. Vekillik de bu yol itibari ile ortaya çıkmaktadır. Dava açma ehliyeti olan herkes kendi davasını açabileceği gibi baro levhasına kayıtlı bir avukata vekalet de verebilmektedir. Bunun içinde vekalet isteyen kişi tek taraflı beyanname ile vekaletname işlemini gerçekleştirir.
Vekil istediği zaman vekillikten çekilme yani istifa hakkı bulunmaktadır. Fakat sözleşmeye uygunsuz olan veya sebepsiz bir istifada avukat, karşı tarafın zararını karşılamak zorundadır. Eğer avukat hiçbir sebep yokken vekillikten çekilir ise herhangi bir ücret talep edemeyeceği gibi öncesinde aldığı ücreti de geri ödemek zorundadır.
Vekillikten çekilme isteğinde bulunan avukat, tebliğ etmesinden sonra görevi hemen bitmemektedir. 15 gün süre ile görevine devam etmesi gereklidir. Avukat istifasını mahkemeye ve de karşı tarafa bildirmesi gereklidir. Bu sayede vekillikten çekilen avukatın durumunu öğrenen mahkeme 15 günlük süre içerisinde duruşma yapmayacaktır. Ayrıca bu durumu müvekkile bildirerek ya kendisinin gelmesini ya da bir temsilci göndermesini talep edecektir.
Vekillikten Çekilme Dilekçesi Örneği olarak kabul edilecek dilekçenin içeriği şöyle olmalıdır. Başlık olarak hangi mahkemeye verilecekse o mahkemenin ismi sayfanın en üst ve orta kısmına yazılır. Onun sol alt tarafına ”Dosya No” yazıldıktan sonra da ” Temsil Edilen Taraf” ve ” Vekili Adresi” yazılmaktadır. Ardından aynı hizadan alta ”Konu” olarak ” Vekillikten Çekilme Dilekçesinin Arzıdır.” yazılmaktadır. Ardından alt tarafa paragraf başı yapılarak:
Yukarıda dosya numarası verilen dosyada görüldüğü üzere davacının vekili olarak bulunmaktayım. Fakat lüzum gördüğüm üzere vekillik görevimden istifamın kabul olmasını istemekteyim. Vekillikten çekildiğimi davacıya tebliğ ettiğimi ve bundan sonraki tebligatların davacı ile yapılmasını saygılarımla arz ederim.