Veli izin dilekçesi, bir öğrencinin devamsızlığını kullanmaması için verilmesi gereken bir belge türüdür. Öğrenciler herhangi bir mazeretinin olması halinde velilerinden izin aldıklarını okul yönetimine belirterek bu durumun resmi bir belge haline dönüştürülmesini sağlamış olurlar.
Veli izin dilekçesi öğrenciler için oldukça gerekli olurken sık başvurulan yöntem olmadığından dolayı ister istemez ihtiyaç olması durumunda nasıl hazırlanması ve nereye verilmesi gerektiğini bilmeyebilirler. Aşağıda bahsedeceğimiz veli izin dilekçesi örneği ise öğrencilerin aradığı bu dilekçe örneğinin basit bir şekilde indirilerek düzenlenip okula teslim edilmesini sağlayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren eğitim kurumlarında okuyan tüm öğrenciler izin almak istediklerinde veli izin dilekçesini doldurarak getirmek zorundalardır.
Veli izin dilekçesi mutlaka öğrencinin velisi tarafından doldurulması gerekir. Bilgisayardan çıktı almak yerine ıslak imzalı olarak A4 kağıda velinin el yazısı ile yazılması yerinde olacaktır. Ancak burada şöyle bir durumdan bahsetmek gerekir ki daha düzenli bir dilekçe vermek isteyenler sitemizden indirecekleri dosyayı okula uygun bir şekilde doldurduktan sonra gerekli makama teslimi sağlayacaktır.
Belirttiğimiz gibi dilekçe mutlaka boş ve temiz bir kağıda yazılması gerekir. Kağıdın boyutları A4 ebadında olmalıdır. A4 boyutunda hazırlanmış olan dilekçenin yazıldığı kalem ise mavi renkte olmalıdır. Dilekçeler kırmızı kalemle düzensiz ya da kuralına uygun olmayacak şekilde yapılmalıdır.
Dilekçe mutlaka hangi okula verilecekse o okula hitap etmelidir. Bunun için dilekçenin başlığı mutlaka dilekçenin hangi okula verileceği belirtilmiş olmalıdır. Örneğin Şehit Abdullah Tayip Olçak lisesine verilecekse mutlaka o lisenin adının geçmesi gerekir.
Dilekçenin devamı için aşağıda verilen veli izin dilekçesi örneği kalıbı kullanılmalı, kalıpta yer alan boşluklar öğrencinin okul bilgileri ile doldurulmalıdır. Bilgilerin okunaklı yazılmasına ve doğru olmasına dikkat edilmelidir. Genel dilekçe yazım kurallarına da uygun olması gerekmektedir.
Dilekçede dikkat edilmesi gereken en önemli nokta öğrencinin bilgilerinin ve tarih bilgisinin doğru yazılmasıdır. Yanlış yazılması durumunda dilekçe geçersiz sayılabilir ve öğrencinin devamsızlık haklarından kullanılabilir. Tüm bilgilerin eksiksiz olması çok önemlidir.
Dilekçenin yazıldığı kağıdın bir tam A4 boyutunda olması, kağıdın üzerinde yırtık veya çizik olmaması, kağıdın temiz ve beyaz olması önemlidir. Bir tam A4 boyutunda olmayan, ortadan kesilmiş veya bir kısmı kesilmiş olan kağıda yazılan dilekçeler kabul edilmez.
Dilekçenin en başında yazılan hitap kısmında okulun adının doğru yazılmasına dikkat edilmelidir. Dilekçe mavi veya siyah tükenmez kalem ile yazılmalıdır. Bu renkler haricinde bir kalem ile yazılan dilekçeler kabul edilmez.
Öğrencinin okula gitmeyeceği gün veli tarafından mutlaka aranmalı ve öğrencinin bilgisi dahilinde o gün okula gelemeyeceği belirtilmelidir. İzin kağıdının kabulünü kolaylaştıran en önemli etmen velinin okul ile iletişim halinde olmasıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim kurumları için belirlediği özürlü devamsızlık hakkı 20 gündür. Özürlü devamsızlık, öğrencinin mazeretinin olduğunun bir belge ile kanıtlandığı devamsızlık türüdür denilebilir. Hastaneden rapor alındığında veya veli tarafından izin dilekçesi yazıldığında öğrenci o gün için özrü sebebiyle okula gitmemiş kabul edilir ve 20 günlük özürlü devamsızlık hakkına işlenir.
Yani veli izin dilekçesi devamsızlık olarak özürlü devamsızlık şeklinde kabul edilir. Başka bir deyiş ile bu dilekçenin rapor yerine geçtiği de söylenebilir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir ortaöğretim öğrencisinin bir sene içerisindeki özürlü devamsızlık hakkı 20 gündür. Bu 20 gün veli izin dilekçesi veya rapor ile kullanılabilir. Veli izin kağıdı ile bu izni kullanmak isteyenler yıl içerisinde parça parça kullanabileceği gibi, doğal afet gibi önemli olaylarda toplu şekilde kullanabilir. Dikkat edilmesi gereken yazılan izin kağıtlarının sayısı sene içerisinde 20’yi geçmemelidir.
Öğrencinin okula gitmeyeceği gün velinin okulu araması ve mazeretinden dolayı o gün okula gelemeyeceğini söylemesi gerekir. Okula gitmediği süre içerisinde de velinin okul ile iletişimde kalması önemlidir. Öğrencinin izin süresinin dolmasının ardından okula gittiği gün itibari ile 5 gün içerisinde dilekçenin teslim edilmesi gerekir. Bu 5 gün içerisine Cumartesi ve Pazar dahil değildir.
Yani Pazartesi ve Salı izinli olan bir öğrenci izin dilekçesini Çarşamba, Perşembe, Cuma, bir sonraki Pazartesi ve Salı olmak üzere 5 gün içerisinde teslim edebilir.